Politikk

Sp fosser frem – mens Ap og Høyre er omtrent jevnstore

En ny meningsmåling fra Respons Analyse for VG er oppsiktsvekkende. Sp-leder Vedum kasserer inn velgere.

Senterpartiet  går frem med 4,9 prosentpoeng, like mye som Høyre går tilbake. Det betyr at Sp ender på 18,9 prosent, mens Høyre havner på 21,6 prosent.

Arbeiderpartiet går noe tilbake, 0,7 prosentpoeng, men står likevel igjen på denne målingen som Norges største parti på 22 prosent. Det er uansett en svak måling for Ap.

Fremskrittspartiet har også god fremgang på 2,9 prosentpoeng, men med 13,9 prosent blir de en lillebror av Sp.

– Tre partier har om lag 20 prosent hver. Det er historisk og har aldri skjedd før på våre målinger, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse til VG, og legger til:

– Det mest iøynefallende trekket i målingen er at «alle» skal stemme Sp for tiden. Det er ikke uvanlig når et parti er i støtet og vokser. Ap har over tid hatt et betydelig velgertap til Sp, Men også Høyre-velgere fra 2017 går til Sp.

«Hemmeligheten» kan være at velgerne ikke lenger tror på Solberg-regjeringen, som er blitt en kompromiss-regjering uten brodd med KrF og Venstre på laget. De sistnevnte ligger for øvrig fortsatt under sperregrensen med henholdsvis 3,5 og 3,9 prosent. I tillegg har nok Regjeringen en viss slitasje med covid-19-håndteringen, med inngripende tiltak som mange begynner å bli lei av og som flere opplever å mange god nok begrunnelse for.

I tillegg vil jeg tro mange opplever at løsningen ikke ligger hos Ap, ikke minst fordi de aktuelle samarbeidspartnerne MDG og SV ikke virker veldig forlokkende å slippe inn i regjeringskontorene. Man opplever hvor autoritært MDG opererer i Oslo, og SV viste mange autoritære trekk forrige gang de var i regjering.

Så hva står en egentlig «hjelpesløst» tilbake med? Jo, Sp. Et et parti som på inn- og utpust snakker om å «se hele landet», «bygd og by», som fremstår som et slags «Norge først» i Felleskjøpets kjeldress midt i storbyen, tilnærmet et nasjonalromantisk parti – som insisterer på å være på den rødgrønne siden, men uten SV og MDG, og i alle fall ikke Rødt.

Faksimile fra VG: