Ytringsfrihet

Muhammed-karikaturer popper opp i hele Norge

Denne uken er hundrevis av Muhammed-karikaturer hengt opp i Norge, inkludert ved Slottet og Stortinget.

Først: Vi setter pris på å bli informert om det som vi opplever er en folkebevegelse nå: i sympati med drepte Samuel Paty i Frankrike og til støtte for friheten, henger privatpersoner opp tegninger av Muhammed i det offentlige rommet.

Mandag kveld fikk vi foto fra Oslo. De tre mennene, som vi har omtalt flere ganger, fortsetter det de kaller «dugnaden» for ytringsfrihet. De henger stadig opp Muhammed-karikaturen til Kurt Westergaard, nå flere sentrale steder i Oslo: Slottet, Stortinget, Rådhuset, Fram-museet, Bislett og Holmenkollen. I tillegg var de innom Vigelandsparken og Sinnataggen. Her la den ene av dem en karikatur på skulderen, og en annen fotograferte.

– Å klistre tegningen opp på Sinnataggen, ville ha vært vandalisering. Derfor gjorde vi det på denne måten, sier vår kontaktperson i denne gruppen.

Samtidig hadde en annen gruppe Vigelandsparken som mål. De heller hadde ikke noe ønske om å vandalisere parkens skulpturer, så de hengte opp laminerte karikaturer i tråd.

Langs turveien mellom Hammeren og Sognsvann i Oslo ble det også nylig observert Muhammed-karikaturen til Westergaard. De var festet til lyktestopler, melder Nordre Aker Budstikke. Politiet sier: «Politiet vurderer dette til å være innenfor rammen av ytringsfriheten i et velfungerende demokrati. Samtidig skjønner vi at det kan være støtende for enkeltpersoner eller grupper. Men vi er ikke et meningspoliti, vi er satt til å håndheve norsk lov.»

Trondheim, Skien, Trysil, Gjøvik

Natt til torsdag gikk flere sammen igjen i Trondheim:

«Vi fikk ut ca 60 plakater i Trondheim, på Heimdal og Saupstad, på sentrale offentlige steder som jernbanestasjonen i Trondheim, biblioteker, skoler bl.a. Byåsen videregående skole», sies det i e-post til HRS 5. november.

Også i Oslo ble det hengt opp flere Muhammed-karikaturer natt til torsdag. Vi har dokumentasjon i form av bilder.

I Skien og Porsgrunn har også folk engasjert seg. Eksempelvis har et foreldrepar der i over en uke hengt opp karikaturer i området. Vi har fått tilsendt dokumentasjon i form av foto, og forklaring av formål: Å stå opp for friheten i Norge, og sympati med de drepte i terrorangrepene i Frankrike og andre steder.

I Trysil skjer det samme: Muhammed-karikaturer er nå blitt hengt opp. Vi har ingen informasjon om hvem personene bak er. Hendelsen er omtalt i lokalavisen (betalingsmur), etter hva vi er fortalt.

I tillegg skal det natt til torsdag ha blitt hengt opp karikaturer i Gjøvik. Dette har vi ikke fått dokumentert, men vi har fått beskrevet hvem vedkommende skal være. En forholdsvis ung, belest og samfunnsengasjert borger som er selvstendig næringsdrivende.

Engasjementet fortsetter med andre ord, og flere og flere rapporterer om at det oppleves som en dugnad for frihet og ytringsfrihet – ikke for å krenke eller hisse opp muslimer. Det er en betydelig og vesentlig forskjell.

Hovedillustrasjon: Muhammed-karikatur til venstre foran Stortinget, fotografert av gruppen på tre menn i Oslo.