Innvandring

Migranter på Kanariøyene fraktes til det spanske fastlandet

Og dermed kopierer Spania den greske fadesen. Dette kommer til å koste dyrt på alle måter.

For en uke siden meldte vi om den enorme økningen av migranter som tar seg fra vestkysten av Afrika over til Kanariøyene. Da var det estimert 17.000 migranter så langt i år, bare dager etter lød antallet på 18.000. Hva antallet er over helga er ikke godt å vite, da det for noen uker siden ankom 2.000 på én helg. Ankomstene har økt med godt over 1.000 prosent fra i fjor.

Den spanske regjeringen uttalte at de ikke ønsket å hente migranter fra øyene, da de fryktet for en pull-effekt. I tillegg skal EU-kommisjonen ha lagt presset på Spania for å holde migrantene utenfor Europas fastland.

Men, det var jo for én uke siden. Nå har regjeringen begynt å fly migranter over til Málaga, en kjent rekreasjons- og turistby, melder Sydkusten.se.

Hentes til Málaga

Minst to fly med migranter skal ha ankommet Málaga i forrige uke. Det skal være snakk om til sammen rundt 80 asylsøkere. Men ingen skal vite konkret hvor mange som er overført til det spanske fastlandet. De som er tatt til Málaga, skal først og fremst være personer fra et annet kjent ferieland, Marokko.

Regjeringen hevder at dette er en engangsinnsats for spesielt sårbare personer som trenger internasjonal beskyttelse.

Hvis dette er en engangsinnsats for spesielt sårbare, da har myndighetene på Kanariøyene jobbet usedvanlig raskt og godt. For derfra meldes det om kaotiske tilstander, så da lyder det noe utrolig at man har kommet til at alle disse – dertil marokkanere – trenger beskyttelse. Det hadde vært mer overbevisende hvis de hadde blitt returnert til Marokko, men der har jo landet stengt ned grunnet korona.

Hotellopphold

Myndighetene på Kanariøyene har fått kritikk av ulike organisasjoner og mediene for ikke å ha et godt nok mottaksapparat til de som tar seg ulovlig til øyene. Det i seg selv er rimelig absurd, men det er slik verden er blitt. En rekke statsråder fra den spanske regjeringen var forrige uke på øyene for å finne mulige tiltak.

Ett av dem har vært å plassere migrantene på koronatomme turisthoteller. Rundt 5.500 migranter skal nå være plassert på 17 forskjellige hoteller på Kanariøyene. Det skal være en «midlertid løsning» inntil en mer permanent ordning er på plass. Igjen – det er absurd. Å etablerer en mer eller mindre permanent ordning er å kopiere fiaskoen til Hellas. Har man intet lært? Glemte man helt pull-effekten?

Og hvor er EU-kommisjonen nå? Sprang de og gjemte seg når det internasjonale mediepresset ble for stort?

Nødly

Den mer permanente ordningen er å bygge en leir, såkalt nødly, som skal romme rundt 7.000 personer. Ifølge migrasjonsminister Jose Luis Escriva skal den være klar om kort tid, det er snakk om uker.

Samtidig er Escriva fullstendig klar over at bare en liten andel av dem som kommer til øyene faktisk kvalifiserer for asyl. Selv anslår han 10 prosent.

Men hva kan egentlig gå galt når tusenvis får bo på hotell, mens andre tilbys teltplass i leiren? Selvsagt er det å be om bråk, og bråk kommer det til å bli. I årevis – hvis ikke regjeringen tar et helt annet grep. Som virker innen få uker.