Anbefalt

Frankrike til krig mot Brorskapet, salafistene og Erdogan

President Emmanuel Macron gir muslimske ledere et ultimatium som svir: Enten avviser de politisk islam, eller kroken settes på moskeenes dører. Dette betyr at Det muslimske brorskapet og salafister må pakke sammen eller gå under jorden.

Nå er det alvor. Dialogen er ferdig.

15 dager, sier Macron, er det muslimske ledere får til å signere en deklarasjon der de aksepterer Frankrikes sekulære verdier. Beskjeden er gått ut til det som er Islamsk Råd i Frankrike, CFCM (Conseil français du culte musulman).

Dette betyr i klartekst at Macron ber islamske ledere i landet parkere politisk islam, og dermed sharialovverk.

Målet er også at i løpet av fire år skal utstasjonerte imamer fra Turkia, Marokko og Algerie, rundt 300, sendes tilbake.

Parkerer sharia

Det som skjer er historisk, og det kan føre til opptøyer og sammenstøt. Ikke et eneste land i Europa har sendt ut et slikt krav tidligere. I praksis betyr dette at Macron også må ta fra moskeene vigselsrett, for islamske ekteskapskontrakter bryter tvert med sekulariteten: Eksempelvis kan muslimske kvinner kun gifte seg med muslimske menn, i henhold til islam, og kvinner får delegert minimalt med skilsmisserettigheter.

Erklæringen Macron ber CFCM signere, skal uttale at islam er en religion og ikke en politisk bevegelse. Erklæringen skal bannlyse også utenlandsk innblanding i islam i Franrkike. Altså kan Erdogan-moskeene, rundt 270 stykk, pakke sammen. Det samme gjelder Irans lyttestasjoner på fransk jord.

CFCM har akseptert å opprette et nasjonalt imamråd (National Council of Imams), som skal godkjenne og lære opp imamer. Godkjennelser kan således trekkes tilbake dersom imamer bryter med Macrons verdierklæring.

Barn skal få et identitetsnummer for å sikre at de går i den offentlige skolen, og antakelig for å sikre at de ikke sendes på koranskoler i utlandet. Foreldre som bryter loven risikerer inntil seks måneders fengsel.

Det skal også bli forbudt å dele personopplysninger om eksempelvis lærere som underviser i islam og ytringsfrihet, og personer som uttaler seg kritisk til islam og som derfor kan risikere å bli oppsøkt/forfulgt av ekstreme element.

Til full kamp mot ekstremisme

Alt dette skjer selvsagt grunnet de siste tre terrorangrepene, det første mot læreren Samuel Paty i forrige måned, dernest massakre i kirken Notre Dame i Nice.

Macron vil gå til full kamp mot radikal islam. Forslaget hans skal diskuteres i kabinettet 9. desember. – Vi må redde våre barn fra klørne til islamistene, sa innenriksminister Darmanin til Le Figaro da utspillet kom i går.

Den franske regjeringen går altså head on politisk islam, og definerer dermed politisk islam som ekstremisme. Her hjemme er det som kjent kun terror fra islams rekker som defineres som ekstremisme, ikke de ideologiske springbrettene, moskeene og bevegelsene.

Frankrike har Europas største muslimske befolkning, der deler av befolkningen lever i det som offisielt kalles «tapte territorier» og «lovløse områder». Hvordan vil befolkningene i disse områdene reagere?

Tankene går også til da Aftenposten hengte meg ut i flere oppslag etter at jeg i 2016 la på bordet forslag for å demme opp for politisk islam. Blant annet foreslo jeg å stenge ned totalitære moskeer – akkurat det Macron nå varsler at han kan komme til å gjøre. For friheten og fremtidens skyld.

Det pågående dramaet i Frankrike kan få konsekvenser for hele Vest-Europa. Ser vi nå et Europa som reiser seg mot vår tids farligste ideologi, politisk islam? Og hvilke tiltak har Macron sett for seg – utenom å stenge moskeer – hvis ikke hans verdisekulære ordre tas til etterfølge?

Hovedillustrasjon: HRS

BBC

Le Figaro