Politikk

Anti-terror: Frankrike forbyr tyrkisk voldelig gruppe

Frankrike forby De grå ulvene, som er den militante grenen til et nasjonalistiske parti som støtter president Erdogan. Konflikten mellom terrorrammede Frankrike og Tyrkia trappes med dette opp.

Frankrike peker igjen nese til Tyrkias president Erdogan: Nå forbys De grå ulvene, som er en del av støtteapparatet rundt Erdogans parti, AKP. De grå ulvene anses som en ultranasjonal, voldelig bevegelse innen det nasjonalistiske partiet MHP.

De grå ulvene er en voldelig, fascistisk gruppering.

Det er innenriksminister Gérald Darmanin som kunngjør det nye forbudet.

– For å uttrykke meg mildt, så handler det om en svært aggresiv gruppering, sier Darmanin.

Opererer også i Norge

Forbudet kommer etter at et minnesmerke ved Lyon, byen Décines-Charpieu, over folkemordet på armenerne, begått av de tyrkiske osmanerne, ble tagget ned med pro-tyrkiske slagord og uttrykk, inklusive «De grå ulvene» og «RTE», som antas å stå for Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan.

Tidligere har det vært sammenstøt i Lyon mellom armeniere og tyrkiske nasjonalister. Sammenstøtene handler om den militære konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan. Sistnevnte støttes av Tyrkia.

I Norge opererer også De grå ulvene, dokumentert av HRS etter tips fra leser i Drammen. De er å finne i en såkalt «kulturforening», og også i sportsklubben Fjell SK. Denne paramilitære ungdomsorganisasjonen til det høyreekstreme partiet MHP, Det nasjonale aksjonspartiet, anklages for å stå bak nærmere 700 politiske mord i perioden 1974 – 1980. Denne rasistiske gruppen er også sterkt antisemittisk. Alparslan Türkes er grunnleggeren av MHP, og hans foto er å finne på veggen i klubbhuset til Fjell SK. Türkes skal ha vært inspirert av nazistene og tituleres som «høvding» av tilhengerne. Ambisjonene er et etnisk rent tyrkisk storrike.

Hvor er Stortinget? Skal denne grupperingen fortsatt være lovlig i Norge?

Kald krig mellom Frankrike og Tyrkia

I 2016 måtte daværende boligminister i Sverige, Mehmet Kaplan (Miljøpartiet), gå av etter at det ble klart at han hadde bånd til De grå ulvene og den islamistiske gruppen Milli Görüs. Sistnevnte islamistiske organisasjon har hedersmannen i Norge, Cemal Knudsen Yucel, bakgrunn fra. Han er initiativtaker til, og leder av, Ex-Muslims of Norway, en privat, ikke-statlig finansiert organisasjon som kjemper for et fritt Norge og Europa.

I Frankrike har det siden 2012 vært forbudt å benekte det armenske folkemordet, som skjedde i Det osmanske rikets siste krampetrekninger i 1915. Frankrike har gått så langt som også å innføre en egen nasjonal minnedag for dette folkemordet, 24. april.

Etter at Erdogan uttalte at president Macron burde mentalundersøkes fordi han vil bekjempe islamisme, har Frankrike sendt hjem sin ambassadør i Tyrkia. Konflikten mellom Frankrike og Tyrkia eskalerer ytterligere med forbudet mot De grå ulvene. Hva Erdogan nå skal si, basert på fakta, blir uhyre interessant.

Hovedillustrasjon: HRS, der håndtegnet til De grå ulvene vises. Pekefinger og lillefinger opp, langfinger og tommel presses sammen.

Samnytt

France 24