Aktuelt

Islamkritiske Nye Borgerlige stormer frem i Danmark

Dansk toppolitikk rystes av ny meningsmåling. Det ferske og islamkritiske partiet, Nye Borgerlige, har på under ett år blitt det fjerde største.

Det er sjelden at et relativt nytt parti som nylig er kommet inn i nasjonalforsamlingen, bare suser frem. Men det klarer altså Nye Borgerlige (NB) i Danmark, med Pernille Vermund i spissen.

På en helt fersk YouGov-måling ender partiet på 9,4 prosent, som tilsvarer 17 mandater på Folketinget. Denne målingen gjør NB til Danmarks fjerde største parti.

Ved siste valg (2019), som var NBs debut på Folketinget, fikk de 2,4 prosent og fire mandater.

I forhold til valget er det kun tre partier som går opp, det er foruten NBs økning på på hele 7 prosentpoeng, Socialdemokratiet (opp 6,5 pp) og Det Konservative Folkepartiet (opp 4 pp). For de øvrige er det bare nedgang å spore. Mest tilbake går Venstre, fra 23,5 til 15,4 prosent. Det er en tilbakegang på hele 7,6 prosentpoeng.

Det kan også se ut som om NB fortsatt spiser av Dansk Folkeparti (DF), de har en tilbakegang med 1,9 prosentpoeng.

Fire av partiene i denne målingen ville heller ikke oppnådd noen plasser i Folketinget. Det gjelder Kristendemokraterna, Veganerpartiet, Alternativet og Stram Kurs.

 

Sammenligner vi med oktobermålingen i forrige målingen i forrige måned, har også NB grunn til å juble. De gikk opp med 1,3 prosentpoeng. Men mest opp gikk likevel Venstre, med 1,9 prosentpoeng. Også det Konservative Folkepartiet gikk noe opp, med 0,8 prosentpoeng.

Mest ned gikk Socialdemokratiet med 1,6 prosentpoeng, fulgt av Radikale Venstre som gikk ned med 1,2 prosentpoeng. DF kan heller ikke se noen oppgang (-0,3 pp).

Faksimile fra YouGov:

(Foto: HRS)