Islam

Prest: – Nå må Solberg og Raja ta folks frykt for islam på alvor

- Folks frykt for islam er berettiget, sier Einar Gelius. - Vil Abid Raja, Erna Solberg og resten av regjeringen ta denne debatten? fortsetter han.

Blant rekkene med prestekraver innen den norske kirken, er det ingen tvil om hvem som er modigst. Mens biskoper og andre prester ofte hemningsløst logrer for imamene og islam, våger den enslige svalen Einar Gelius å utfordre det hykleriske etablissementet, denne gangen ved et kraftfullt innlegg i den nyreligiøse islamvennlige avisen Dagbladet.

Det geniale er at Gelius presser direkte på den unnvikende regjeringen Solberg, og navngir to av dem, Erna Solberg og Abid Raja.

Gelius starter der det er mest naturlig i disse «hatprat-tider»: Handlingsplan mot diskriminering av, og hat mot muslimer. Gelius kler Regjeringen naken: Nordmenn flest er nemlig langt fra hatefulle, sier han, og mener at en slik påstand ikke kan stå uimotsagt. Tvert om fremhever Gelius, er folk flest både rause, inkluderende og åpne i forhold til nye kulturer og religioner, og Norge har lange tradisjoner for å vise humanitet og nestekjærlighet overfor flyktninger og fremmede, understreker han, før han kliner til:

Jeg tror denne handlingsplanen har valgt et feil fokus, når den ensidig peker på hat mot muslimer. Man bør heller rette søkelyset mot frykten for islam. For det er jo nettopp den økende frykten for islam, ikke bare i Norge men over hele Europa, som preger vår tid.

Islam skaper selv reell frykt hos folk

Frykten for islam kan være både uberettiget og reell, fastslår Gelius, og forklarer dette med det åpenbare: hva folk selv ser, hører og opplever i det daglige livet.

Det spørsmålet både den norske regjering og alle vi andre, bør stille oss er følgende: Hvorfor er frykten for islam så stor over hele Europa?

Jeg tror at frykten for islam ikke kan forstås uten at vi samtidig ser hvordan islam framstår i det offentlige rom i vesten.

Nettopp. Og Gelius peker på tre aktuelle saker:

  • Kvinnen i Danmark som ble tvunget av ektemann og imam til å undertegne er shariaskilsmisse der hun frasa seg helt grunnleggende rettigheter.
  • Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar som gjennom sine bøker Dødevaskeren og Skyggedanseren har fortalt uhyrlige historier om æresdrap, voldtekt, muslimske gledesekteskap, pedofiliringer, psykisk og fysisk vold. «Bøkene er et kraftig og personlig oppgjør med den mørke delen av islam og undertrykking av kvinner og barn. Koranen har lært meg hva jeg faen ikke skal finne meg i, sier Omar,» skriver Gelius.
  • Og terroren i Paris nylig der en angivelig 18 år gammel pakistaner drepte to tilfeldige utenfor de tidligere lokalene til Charlie Hebdo.

Det er nettopp slike hendelser og historier som gjør at folk med rette frykter islam, mener Gelius. For, som den modige presten sier det: «Islam er ikke bare et religiøst livssyn, men kan også være en politisk ideologi som påvirker alle sider ved menneskelivet.»

– Vil Solberg og Raja ta debatten?

Gelius maner dagens regjering til å ta denne frykten hos folk på ramme alvor. Og slik skal frykten møtes mener han:

Det innebærer at vi må få en åpen, ærlig, konkret og usminket debatt om hvordan islam skal forstås og tolkes i vår tid – og islams forhold til vårt demokrati og menneskerettighetene.

Vil Abid Raja og Erna Solberg og resten av regjeringen ta den debatten?

Nei, de vil nok ikke det, Gelius, og jeg skal forklare hvorfor med et sitat fra en tidligere toppolitiker i britisk politikk, George Walden. Ifølge Walden, våger ikke politikerne å snakke sant om islam før de vet de er på vei ut av politikken eller allerede har lukket den politiske døren bak seg. Fordi:

«Jeg ville vært til de grader alarmert av situasjonen (rundt islam i Europa, min anm.), at jeg ville gjort alt i min makt for å late som om den var under kontroll. Det er opp til politikerne å spille søt musikk under en krise, og det er opp til folk å forstå at det er lite annet regjeringer kan gjøre. Det de i alle fall ikke kan si, er at vi står overfor en trussel som vi ikke ser noen ende på fordi den i bunn og grunn skyldes et sivilisasjonssammenstøt. Vi fortalte sannheten om IRA, men om det islamske problemet lyver vi.»

Les vår populære anmeldelse av Gelius’ bok om de voldsomme forskjellene på Jesus og Muhammed.

Nå er det heldigvis slik at i dansk toppolitikk koker det nå rundt islam etter sharia-avsløringen om skilsmisse, og til og med statsminister Mette Fredrisken (S) sier at det skal handles. I alle fall mot sharia. Og det er jo et lyspunkt hos vårt broderfolk. Men at Raja, Solberg eller andre i Norges regjering vil ta et handlingens tak, ville jeg ikke ha veddet mange kroner på, ei heller at de etter Gelius sitt velplasserte spark skulle ta imot ballen.

Dagbladet