Integrering og integreringspolitikk

Nye Norge: Fire voksne tiltalt for frihetsberøvelse og vold mot 13-åringer

Guttene i 13-årsalderen drev med rampestreker, men det endte med frihetsberøvelse og slag fra fire voksne personer. Nå står sistnevnte i retten og skylder på at 13-åringene drev med trusler og rasisme.

Husker du den barnlige leken med å ringe på hos noen, for så å stikke av? Jeg husker ikke helt hva vi mente var så morsomt med det, kanskje det rett og slett var gøy å få noen opp av godstolen, men denne rampestreken lever tydeligvis enda.

På Eidsvoll kalles den betegnende nok for «ringpigg», men den har fått alvorlige følger for tre unge gutter i tenårene. Nå står fire personer tiltalt for å ha frihetsberøvet og slått guttene med et balltre. De fire tiltalte er i det som omtales som en familierelasjon av Eidsvoll Ullensaker Blad (EUB, ikke på nett). Tre av dem er i 20-årene, to menn og en kvinne, mens den fjerde er en mann i 50-årene.

Frihetsberøvet og slått

En guttegjeng på syv hadde ringpigg hos de tiltalte i november i fjor. De som bodde i huset kom ut og guttene sprang i alle retninger, med de tiltalte etter seg. To av barna ble jaget inn i skogen, der de ble slått med et balltre av en av de tiltalte. En av guttene har fortalt i et tilrettelagt vitneavhør:

 – Da ble jeg slått i ryggen og armen med et balltre. Mannen løp da etter <NN> (den andre fornærmede gutten, red.) og slo han også. Etter dette kom en dame som sa jeg skulle drikke sølevann, forklarte gutten.

Ikke bare skulle guttene tåle å bli slått, de skulle også utsettes for fornedrelses ved å drikke sølevann.

Deretter hadde de tiltalte tatt dem med til en grusbane, hvor guttene ble holdt tilbake mot sin vilje. De ble bedt om å ringe alle de andre som hadde vært med, og de fikk ikke gå noen steder før alle hadde kommet. En av guttene (den nå tredje fornærmede i saken) kom, og da ble det tatt «hodegrep» (hva nå det måtte være) på han.

Guttene har videre fortalt at tre av de tiltalte hele tiden skal ha skreket og sagt stygge ting til dem. De sto i en ring rundt dem på grusbanen. Hendelsen skal ha vart fra en halvtime til en time.

 – Vi turte ikke å gå noen steder. Vi var redde for at de skulle skade oss mer, sier en av guttene.

Flere av de involverte guttene kom til grusbanen, men en av dem hadde vært smart nok til å ta med seg en foreldre. Det førte til at guttene fikk gå.

De som hadde blitt utsatt for vold ble kjørt til legevakta, hvor skadene både ble behandlet og dokumentert.

Politiet ble først informert om saken da det ble ringt inn en nødtelefon, og en lokal politipatrulje oppsøkte boligen til tre av de tiltalte. Der ble alle fire pågrepet og avhørt. De slapp løs neste dag.

Trusler og rasisme

Rettssaken startet torsdag i forrige uke og er berammet til tre dager, men bare en av de tiltalte, en mann i 20-årene rakk å forklare seg torsdag. Han mener at saken handlet om mye mer enn ringpigg. Tiltalte forteller at guttene ringte på en rekke ganger og kom med trusler. Han bestemte seg så for å gå etter guttene for å fortelle dem at barna i huset ble redde av deres oppførsel, men da hadde guttene begynt å rope rasistiske utsagn til han.

Dette skal ha utløst reaksjonen når de ble utsatt for ringpigg dagen etter.

 – Dagen etter er guttene tilbake, og vi bestemte oss for å ta opp jakten på dem. Eneste intensjon til at vi gjorde det var for å ha en dialog med dem, forklarer han, og fortsetter:

 – Man kan si at det kokte litt i topplokket. Når man opplever rasisme sånn på nært hold så fører det til at det blir litt amper stemning.

Mannen innrømmer at han sprang inn i skogen, men der ble han splittet fra de andre tiltalte. Han møtte på en av guttene, som da skal ha ligget på bakken. Tiltalte tok med seg gutten til grusbanen, men han forsikrer at hensikten var «ene og alene for å ha en dialog med dem».

På grusbanen var allerede den tiltalte 50-åringen. Men hans eneste rolle i saken var å prøve «å roe ned alt», ifølge 20-åringen.

Angrende synder

På fredag forklarte en av de andre tiltalte seg, også han i 20-årene, han er også den som hadde tatt med seg balltreet. EBU har snakket med mannen i etterkant.

Han forsikret at ingen av de andre visste noe om dette balltreet. Balltreet skal han ha funnet frem i «affekt», gjemt det under jakken og satte seg så i bilen med en av de andre tiltalte. De skulle lete etter guttene. Men han bedyrer han ikke hadde til hensikt å skade noen, han var bare ute etter å «skremme litt».

Han løp så inn i skogen hvor han fant to av guttene, de to som han er tiltalt for å ha slått.

 – Først begynte jeg bare å jage dem og skrike, og så innrømmer jeg at jeg slo dem, som de har forklart, sier han til EUB.

Han forteller videre at 50-åringen prøvde å roe han ned, men han hadde fått «adrenalinkick». Da han klarte å roe seg, skal han imidlertid ha angret med en gang.

 – Jeg fikk veldig dårlig samvittighet med en gang. I retten la jeg meg langflat og jeg vet jeg har gjort en stor feil. Hvorfor jeg gjorde det er vanskelig å si noe konkret om. Jeg har aldri vært så sint i hele mitt liv, og det kom nok av at jeg følte at familien min var truet, forklarer han til avisen.

Men det virker ikke som den samme overhodet tar inn over seg hva 13-åringene måtte «føle».

Så gjenstår det å se om Øvre Romerike tingrett lar seg forføre av at godt voksne folk skylder på 13-åringers «rasisme og trusler», og om de tror på de tiltaltes lovnader om «dialog» – som i alle fall er et ord de har lært seg. Kanskje de nå også vil lære at i Norge straffer det seg å ta loven i egne hender?