Innvandring

– Dette betyr krig, sier Jimmie Åkesson

- Statsminster Stefan Löfven skal ikke unnslippe dette sviket, sier SD-leder Åkesson. Den kraftige reaksjonen kommer etter at det er klart at det ytterliggående Miljöpartiet har presset Löfven til ytterligere lettelser i innvandringspolitikken.

Den svenske regjeringen, bestående av Socialdemokraterna (S) til Löfven og Miljöpartiet (MP, norske MDG), har blitt enige om ny avtale på innvandringspolitikken.

Den avtalen skaper reaksjoner.

Det er ikke bare SDs Jimmie Åkesson som reagerer skarpt. Det gjør også de borgerlige Moderaterna (M). Innvandringspolitisk talsperson for M, Maria Malmer Stenergard, skriver på Twitter at pressekonferansen som ble holdt i dag av S og MP, innebærer «Socialdemokraternas totale kollaps i innvandringsspørsmålet».

«På ti måneder har Socialdemokraterna gått fra å ønske ‘kraftig’ innstramning i antallet asylsøkere (til Sverige, red.) til å ønske økt innvandring. Til enhver pris settes makten foran ansvar», fastslår Malmer Stenergard på Twitter.

SD-leder Jimmie Åkesson går til enda hardere angrep. På Twitter skriver han at Stefan Löfven nok en gang har vist at Miljöpartiet har i stafettpinnen i innvandringspolitikken, og deretter:

«Det her betyr krig, i riksdagen og i kommende valgkamp. Socialdemokraterna skal ikke komme unna med dette sviket.»

SDs gruppeleder, Henrik Vinge, sier dette:

«Sverige behøver ikke innvandring, vi behøver en omfattande tilbakevandring».

Afghanske – stort sett menn

Sviket er datert migrasjonskrisen i 2015. Rundt 9.000 afghanske, hovedsakelig unge menn, fikk ikke opphold i første instans. De presenterte seg som enslige mindreårige. Men langt de fleste var ikke mindreårige.

De fikk likevel opphold i Sverige etter massivt lobbypress. Loven som ble vedtatt den gang, den såkalte «gymnasielagen», utløper i juli 2021. Loven sier at dersom de unge afghanerne gjennomførte videregående skole til bestått, skulle de få opphold, selv om de ikke var i behov av beskyttelse. I tillegg måtte afghanerne finne seg jobb innen seks måneder etter avsluttet skolegang.

Miljöpartiet presser nå gjennom forslag som skal sendes på høring. Her heter det at de seks månedene blir til 12 måneder.

I tillegg skal ett års sysselsetting anses som fast jobb. Før het det to års fast ansettelse for å på opphold. Altså blir det lettere for afghanerne, som ikke var politisk forfulgt, å få fast opphold i Sverige.

Dette har betydning for oss i Norge. For vi har en passunion med Norden som gjør at vi fritt kan ferdes mellom våre land, og når disse afghanske mennene har fått permanent opphold i Sverige, kan de – om de vil – fritt flytte over grensen til oss.

Sverige: nei takk, dere får selv ordne opp i det dere steller i stand. Er det lov å håpe på SD og M ved neste valg?

Aftonbladet