Antisemittisme

«Årets svenske» og rektor angrep jøder og homser under pseudonym på internett

Hamid Zafar, kanskje mest kjent i Sverige som «Rektor Hamid», er en av landets ledende skoledebattanter og nyter stor popularitet, blant annet som «uavhengig ekspert» i et partis integreringsutvalg. Men nå er han tatt med buskene nede – og reaksjonene er harde.

Svenske Dagens Nyheter (DN) avslører at Hamid Zafar over flere år under pseudonym har skrevet hatske innlegg på internett om jøder, sionister, homoseksuelle og hazarer. Sistnevnte er en forfulgt minoritetsfolkegruppe i Afghanistan, som stort sett er sjiamuslimer. Zafar er selv fra Afghanistan, han kom til Sverige som flyktning sammen med sine foreldre.

Aktiv og populær

DN forteller at Zafar på kort tid er blitt en ledende stemme i den svenske skoledebatten. Ikke minst handler det om hvordan han som rektor (fra 2015) snudde den negative utviklingen på Sjumilaskolen, som ligger i det innvandrertette forstedet Biskopsgården utenfor Gøteborg. På samme skole har for øvrig Zafar selv vært elev.

Zafars håndtering fikk både politikere og journalister til å lytte, skriver DN. Før han ble rektor på Sjumilaskolen var han utreder hos Statens skoleinspeksjon og forut før det fungerende rektor på en annen skole.

I 2018 ble han utnevnt til «Årets svenske» av avisen Fokus. I fjor var han i «sommerpraten» hos Sveriges Radio. Samme år ble han «uavhengig ekspert» i partiet Moderaternas integreringsutvalg. Da uttalte M-leder Ulf Kristersson følgende, ifølge DN:

 -Hamids historie er ikke hare hans historie, den viser at innsats lønner seg. Det er også en historie som sier noe om landet vårt – når vi er på vårt beste.

Fra 2019 har han vært barne– og utdanningssjef i Mullsjö, øst for Gøteborg, i nærheten av Jönköping. Han betegnes som en aktiv kommentator av nyheter og politiske beslutninger. Denne høsten konkurrerer han i SVT-programmet «På spåret», et av Sveriges mest populære quiz-show. Han er også gjesteskribent på Göteborgs-Postens lederside og er populær som intervjuobjekt i en rekke andre aviser.

Dobbeltliv

Men det ser ut som Hamid Zafar har levd et dobbeltliv. For det var ikke bare «Rektor Hamid» som var en ivrig Twitter-bruker.

DN har avdekket at han allerede som utreder hos Skoleinspeksjonen benyttet pseudonymet «Mikal Hakim» på Twitter, ikke minst for å angripe dem han kaller sionister. Samme «Hakim» hadde også en egen blogg, med innlegg som omtales som både antisemittiske og homofobiske.

Hamid Zafars alter ego Hakim beskrev for eksempel i et innlegg riksdagsmedlem Lars Adaktusson (Kristdemokraterna) som en «fanatisk sionist». I et annet omtaler han Kenneth Roth, lederen av Human Rights Watch, som «Mr. Rothschild» når Roth kritiserer et dødelig angrep en syrisk opprørsleder: «Are you a terrorist lover mr Rothschild?». Ifølge den svenske komiteen mot antisemittisme (SKMA) har jødehatere over lang tid brukt familien Rothschild som symbol for en påstått global jødisk sammensvergelse.

På bloggen har han også kritisert en lærebok om holocaust fordi den ville «skape en slags kollektiv massepsykose, hvor elevene ble fôret med hvor fryktelig holocaust var».

Grove meldinger

DN påpeker at de første innleggene på Twitter er grove. I juli 2011 diskuterer han med Sverigedemokratenas Kent Ekeroth om gjerningsmannen på Utøya er bloggeren Fjordman.

«Så får vi høre deg tigge og be på dine usle jødiske knær, der du unnskylder deg for å være fan av morderens blogg?», heter det fra Zafar.

Han har videre beskrevet homoseksuelle som «sodomitter» som ikke bør gifte seg «i Jesu navn».

På bloggen har han også, igjen i tilknytning til jøder, hevdet følgende «Krämer (som Kremer, red.) er et klassisk europeisk jødenavn som akkurat betyr krämere (kremere, red.). Et annet jødisk navn med samme klang er Leugner (løgner).»

DNs eksempler er mange, men de går alle samme vei og setter Hamid Zafar i et ekstremt dårlig lys.

Han har også vært aktiv i diverse nettdebatter under diverse brukernavn. Da han blir rektor på Sjumilaskolen legger han bloggen ned, men han skal sist i fjor vært aktiv på Twitter som Hakim.

Personlig fall

Til DN forklarer Hamid Zafar at innleggene og kommentarene i hovedsak ble skrevet i en periode av hans liv der han var «ung og søkende». Han skal ha vært frustrert over USAs invasjon av Afghanistan i 2001, Irak (2003) og den såkalte arabiske våren i 2011.

– Det var til dels en periode hvor jeg var søkende i mine politiske standpunkter i forskjellige politiske meninger.  Men jeg forsøkte også å finne forklaringer til hvorfor verden ser ut og er konstruert som den er politisk. I ettertid er jeg fullstendig klar over at dette var en veldig destruktiv periode. Ikke bare destruktiv, men en ganske platt og forenklet bilde av virkeligheten. Det her er meninger som jeg har tatt avstand fra og lagt bak meg, sier Zafar til DN.

Men denne ung og dum-teorien er det nok ikke mange som tror så veldig på. Zafar er født i 1982, så mange av innleggene er forfattet da han er mellom 28 og 33 år, påpeker DN.

Zafar mener også bestemt at de meningene han uttrykte på nettet har ikke påvirket hans jobb på noe sett. Det har heller ikke preget hans personlighet, sier han.

Men det har preget mange andre, og reaksjonene er harde. For Zafars unnskyldning holder ikke, påpeker blant enn Expressen.

Han har allerede fått sparken som barn- og utdanningssjef, SVTs «På spåret» sender ikke avsnittet med Zafar, og M-leder Kristersson har kastet han ut av integreringsutvalget.

Dobbeltspill vil som regel bli avslørt, og denne saken bør minne oss om at det finnes kulturer hvor «hat», «løgn» og «lureri» ikke har samme betydning som hos oss. Den erfaringen har HRS gjort mange ganger, men det ser virkelig stygt ut når det brettes ut i offentligheten.