Den kulturelle revolusjonen

Nytt skamkapittel: Hjemløse pensjonister får sitt første fritidssenter – i Sverige

Men det er ikke det offentlige Sverige som betaler. Ildsjeler står bak at gamle på gaten kan få ta en dusj og hvile seg på en sofa.

Jeg hadde vært så skamfull som politiker at jeg hadde levert inn avskjed. Sveriges behandling av sine eldre er nemlig en vandrende skamfull tragedie, som vi har omtalt bredt de siste årene: Pensjonister som er uteliggere og står i suppekø.  Pensjonister som sendes på gaten mens nye innvandrere får nybygde boliger. Pensjonister som lever med sine eiendeler i plastposer og trillebagger på gatene, og som sover på buss, tog og nattåpne restauranter. Man skal være blottet for empati for ikke å kjenne deres smerte og fortvilelse. Bestefedre- og mødre som går for lut og kaldt vann.

Hjemløs i 19 år – får endelig strekke beina

Nå åpnes et nytt kapittel i skamhistorien til det nye Sverige: I Kärrtorp i utkanten av Stockholm finnes det nå et nytt fritidssenter for eldre hjemløse, der de kan hvile seg, få mat og vaske seg. Man ville kanskje tro at det endelig er det offentlige som stiller opp for disse eldre, ikke minst all den tid de fleste av dem har jobbet et langt liv og betalt skatt til fellesskapet. Men nei.

– Kommunen har ikke hjulpet til med en krone, sier ildsjelen bak senteret, Jeanette Höglund. Hun er grunnleggeren av organisasjonen Vid din sida (Ved din side), med formål om å prøve å gi de hjemløse eldre en smule verdighet før de trekker sitt siste åndedrag.

Fritidssenteret er etablert i en kjeller i et bolighus. Oppussingen og tilretteleggingen kunne gjøres grunnet frivillige hender som bryr seg. En av dem SVT møter, og som har benyttet senteret flere dager på rad, heter Jari. Han har vært hjemløs i 19 år – 19 år!

– I dag har jeg en isjiasnerve som plager meg, og for meg som hjemløs er det fantastisk bare det å kunne legge meg i hvilerommet og strekke ut beina, sier han.

Å kunne strekke ut beina…

Statssubsidierte smørbrød til den politiske eliten

Höglund kan fortelle at alle som kommer på besøk skal være rusfrie. – De aller fleste besøkende er pensjonister som har vært husmødre og blitt enker, forretningsfolk som har konkurser bak seg, eller personer som har hatt en eller annen avhengighet.

Vid din sida driver også suppekjøkken for eldre hjemløse, der de også får hygieneartikler. Alle som jobber i organisasjonen gjør det gratis. Höglund ønsker å ekspandere, og neste på listen er Gøteborg. Her ønsker Höglund seg et fritidssenter som i Kärrup.

En 75 år gammel kvinne, Ingrid, er en av dem som benytter seg av mulighetene på fritidssenteret i Kärrup. – Bare det å kunne sitte blant eldre mennesker i et hverdagsrom her og se på det engelske programmet Antikkrunden som vi gjør i dag, er fantastisk, sier hun.

Hva sier dere i Riksdagen? Smaker det statssubsidierte smørbrødet i lunsjen fremdeles godt? 

Hovedillustrasjon: Skjermdump av Ingrid, SVT.