Forskjellsbehandling og diskriminering

Eldre sover på gaten mens nye innvandrere får bolig

Nesten halvparten av Sveriges kommuner prioriterer bort svenskene i boligkøene. Nye innvandrere stilles først i boligkøen, og det i et land der fattige eldre står i suppekøer og ikke har tak over hodet.

I fjor kunne vi fortelle om den hjerteskjærende nye virkeligheten for stadig flere svenske pensjonister. Grunnet den enorme innvandringen til landet siste årene, er det boligmangel ikke bare i storbyene, men også i kommune. Dette omtales i mediene som «boligbrist» landet over.

Helt vanlige pensjonister – de fleste har jobbet hardt et helt voksenliv og bygd Folkhemmet kan ende opp som uteligger. Der ranes de for mobiler og kontanter, sover på busser og tog om nettene, sover på nattåpne hamburgerrestauranter. De kan med rette omtales som Sveriges paria.

Det totale antallet pensjonister som er uteliggere ble i 2018 estimert til 1 850 personer. I Stockholm økte antallet eldre uteliggere med 35 prosent mellom 2015 og 2016, altså under den verste migrasjonskrisen. Som en av pensjonistene i innslaget sier det: En syrer på 22 år som kom under migrasjonskrisen tildeles en toroms leilighet midt i Stockholm.

-Hva med å ta vare på dem som allerede er borgere av Sverige? fortsatte hun.

Se den gripende reportasjen på SVT.

Prioriterer bort svenskene

Nå er nye fakta kommet på bordet. Sent i mai vedtok Kungsbacka kommune at alle nybygde leiligheter i Anneberg, 52 totalt, skal gå til nyinnvandrede personer. Kommunene mener at man med dette kan klare å bosette 300 innvandrere.

Far og sønn i Helsingborg har bor i camingvogn uten vann og strøm.

Så kunne man jo tenke seg at dette kun omhandlet én kommune, men nei. 47 prosent av Sveriges 290 komuner prioriterer som Kungsbacka, totalt 137 kommuner, i henhold til Samnytt. I oktober i fjor bestod listen av 109 kommuner. Praksisen brer altså om seg.

Studenter i Lund opplever det samme. Nye studentleiligheter gis til nyankomne.

Pålegg fra Riksdagen

Situasjonen for pensjonistene er så man knapt tror det kan være sant. Men det er sant: eiendelene sine i plastposer og trillebagger.

Og dette er også sant: Enslige mindreårige asylsøkere som får opphold, finner igjen sin familie, som deretter hentes til Sverige. Kommunene er lovmessig pålagt av Riksdagen å sikre at de alle får bolig. Derfor øremerkes boliger til såkalte «nyankomne».

Ikke bare det. I Gislaved har kommunen valgt å bygge nytt til de «nyankomne». Da snakker vi ikke om brakker, men vinterisolerte røde hus med hvitrutete vinduer.

Og disse «röde stugorne» fylles altså opp med familier fra tredje verden som de angivelige enslige mindreårige asylsøkerne har gjenfunnet etter at de fikk innvilget opphold.

Ingen ende

Det er mer å ta av:

Lägenheter öronmärks för migranter i Skellefteå

Utsatta svenskar trängs undan när nyanlända ges förtur till bostäder

Nyanlända kan få förstahandskontrakt i Uppsala

Bostadsministern på besök i Lidingö – kräver att kommuner ger migranter obegränsad förtur till bostad

Nu ska de gamla ut – äldreboendet i Stockholm byggs om till bostäder för migranter

De «röda stugorna» til nyankomne, mens Martin henvises til gaten .

Hvis svenske politikere undrer seg over økte spenninger i samfunnet, som ikke minst uttrykkes i sosiale medier fra «gammel-svenskene», har de virkelig uoverkommelige problemer med å forstå virkeligheten de bevisst har klart å skape.

For: Öppna era hjärtan, som Fredrik Reinfeldt sa det som statsminister i 2014 til sine landsmenn. Han ville forberede svenskene på de voksende flyktningestrømmene han så ville komme.

– Jag kommer att vädja till svenska folket att öppna sina hjärtan för de mycket utsatta människor som vi nu ser runt om i världen, säger han.

Mens vi som bor i nabolandet Norge, vi undrer oss over følgende: Trengs det en Marshallplan fra Norge, en Ernahjelpeplan, til Sveriges fattige, ikke minst de eldre pensjonistene som lever på gatene med alt de eier i trillebag og plastposer? Hva med TV-aksjonen, kunne ikke dette vært et prosjekt som hadde engasjert nordmenn? Hadde ikke vi åpnet våre hjerter for våre gode naboer – altså den vanlige svenske?

Det tror vi i HRS.

Hovedfoto: Skjermdump fra SVTs reportasje i fjor om pensjonister som er uteliggere. Martin (67) sover blant annet på nattog.