Aktuelt

Kraftig smitteøkning i muslimske miljø i Fredrikstad og Sarpsborg

Ungdommers festing, slik som den mye omtalte grottefesten i Oslo som i tillegg var livsfarlig på grunn av manglende lufting, har fått mang en pekefinger som uansvarlig i disse koronatider. Samtidig er mediene noe mer tilbakeholden overfor muslimske ansamlinger, antakelig i frykt for å "støte minoritetsgrupper".

Debatten om at spesielle innvandrergrupper og korona har gått høyt i Danmark. Den danske statsministeren Mette Fredriksen (S) gikk i midten av august ut med følgende beskjed:

– Når vi nøkternt ser på smittetallene, er det rett og slett for mange mennesker med ikke-vestlig bakgrunn som er smittet.

Bakgrunnen var at personer med innvandrerbakgrunn utgjorde en større andel av de smittede i forhold til befolkningsgruppenes størrelse. Fredriksen påpekte også at hun hadde fått med seg at det i den offentlige debatten var satt spørsmål ved om dette overhodet er en rimelig diskusjon å ta, og svaret hennes var kontant: Ja. For i hennes optikk finnes det ingen unnskyldning for ikke å følge myndighetenes råd for å unngå smittespredning. Samtidig påpekte hun at ingen skal demoniseres eller sjikaneres.

Da Fredriksen kom med dette budskapet hadde det nylig vært et større koronautbrudd direkte knyttet til det somaliske og libanesiske miljøet i og omkring Aarhus og Silkeborg. Aarhus’ borgermester hadde da fått betydelig kritikk fordi han pekte spesielt på somalierne, ikke minst etter begravelse av en somalisk mann med rundt 500 deltakere og en rekke eid-fester.

Flere beklaget seg imidlertid over hvor stigmatiserende det var å komme med slik informasjon.

Men det er åpenbart ikke stigmatiserende når det kommer til ungdom og deres manglende evne, eller kanskje riktigere: lyst, til å holde avstand. Og det til tross for at de samme ungdommene har betalt en høy pris for ansvarlighet for å hindre smittespredning, både ved strenge restriksjoner for lagidrett, avlyste større samlinger, svært så dempede både russefeiringer og studiestart med fadderuke m.m.

Politiet på sin side har påpekt at de ikke er smittevernspoliti, så de kan i liten grad påta seg ansvaret med å dra rundt og stenge ned fester.

Om politiet er ønsket for å få ungdommen til å forstå alvoret, så er det ikke samme krav når det kommer til muslimske miljøers sammenkomster av ulike slag. Det kan synes som om det igjen er de lave forventningers rasisme som slår gjennom – vi tror ikke at muslimer forstår? At de ikke kan? At de være samlet i grupper på hundrevis – som del av sin kultur?

NRK melder at flere hundre personer er satt i karantene i Fredrikstad og Sarpsborg etter utbrudd av koronasmitte. 42 personer har fått bekreftet smitte i de to kommunene, 31 i Fredrikstad og ni i Sarpsborg. Smitten er blitt sporet til feiring av en muslimsk høytid i forrige uke, en feiring som foregikk over flere dager. I tillegg skal det ha oppstått smitte på et familiearrangement, der flere av de samme personene deltok på begge arrangementene. Smitten skal ha rammet folk i aldersgruppen 10 til 50 år.

– Det er snakk om ca. 160 mennesker som skal ha vært der én eller flere dager, sier kommuneoverlege i Sarpsborg, Karianne Jenseg Bergmann til NRK.

Men av hensyn til deltakerne og de smittede ønsker ikke Bergmann å utdype mer om arrangementet.

– Vi har et godt samarbeid med lederen i det religiøse nettverket og vi vet at miljøet også ser alvorlig på dette, sier hun.

Ja, det var kanskje på tide av miljøet «ser alvorlig på dette», og man burde stilt den religiøse lederen til veggs. Hva er det han ikke forstår?

Alle deltakerne er satt i karantene og det samme er flere hundre i barnehager, helseinstitusjoner og skoler.