Politikk

Jeg er glad i Sverige og jeg er demokrat

Det folket har følt i alle år, at det er ok å være glad i landet sitt, er ikke lenger høyreekstremt. Ser vi endelig nye tider der fornuft har forkjørsrett? Det ønsker Jimmie Åkessons eks-samboer seg, en lokalpolitiker som har levert varene i kommunen sin.

Det skjer noe nå. Og det som skjer i Sverige vil selvsagt få betydning også for oss nordmenn. Medienes propaganda sprekker opp, samtidig som flere medier er langt mer forsiktig med å stemple alt og alle som mener noe annet enn dem i de mest betente spørsmålene, islam og innvandring, for ekstreme på høyresiden. Tvert om, nå sier svensk toppkommentator i Expressen at Danmark er et foregangsland med den mye lavere innvandringen landet har hatt gjennom årene, og derav god kontroll over gjengkriminaliteten.

En svensk kommune alle nå kjenner er SD-styrt

I tillegg er SVT nå avkledd i en statsvitenskapelig avhandling: Propaganda, sensur og løgner. Kanskje vel så oppsiktsvekkende er hvordan Sverigedemokrater nå behandles anstendig av eksempelvis en toneangivende avis som Expressen. Det siste eksemplet handler om tidligere samboer til partileder Jimmie Åkesson, Louise Erixon. Hun er politisk leder i kommunen Sölvesborg, som er SDs utstillingsvindu i Sverige. Sölvesborg er den første kommunen der Sverige fikk makten, sammen med først og fremst Moderaterna og Kristdemokraterna, og medietrykket har iblant vært høyt i nasjonale medier. Som Erixon sier det:

«Den markedsføringen som Sölvesborg kommune har fått, uansett om man liker viklingene på visse innlegg, den går ikke å kjøpe for penger.

Alle svenske borgere kjenner til Sölvesborg i dag .»

Erixon, som anses som en av de mektigste i SD, forteller at halvparten av de 220 punktene de gikk til valg på for to år siden er innfridd.  Suksessen gjør ikke at hun føler press rundt det å være et utstillingsvindu for SD. Hun bryr seg rett og slett ikke hva politiske motstandere måtte mene. Motstanderne er irrelevante. – Vi har hele tiden sagt at vi sitter her primært for våre kommuneinnbyggere.

Den SD-ledede kommunen så dagens lys for to år siden. Mange har sett for seg at den populære Erixon sikter mot Riksdagen. Det gjør hun ikke:

– Nej, jag känner att mitt engagemang i den här tiden av livet är i kommunpolitiken och Sölvesborg. Jag har fått den fantastiska möjligheten att gå i bräschen och anpassa en kommun i en mer Sverigedemokratisk riktning och min bedömning är att det tar flera mandatperioder att få den kommun vi verkligen vill ha. Politik tar tid.

– Sedan får vi se i framtiden, man ska aldrig stänga dörrar, men i dag känner jag att jag gärna sitter kvar i den här rollen även under nästa.

Nå er det ok å være glad i Sverige – også for en ledende avis

Expressen kjører en helt sober tone i hvert eneste spørsmål til Erixon. Som: «Hvilket parti er Sverigedemokraterna i dag?», uten at det slenges om røtter i nazisme. Svaret til Erixon er da også helt nedpå:

– Vi för en ansvarsfull oppositionspolitik och jag är stolt över företrädarna som visar att SD är ett parti som andra. Det upplever jag också att andra partier har sett och det vittnar om att vi gjort något rätt.

Så kommer det et lite forsøk på et stikk: Stram Kurs har oppfordret svensker til å enten å stemme på Alternativ for Sverige eller Sverigedemokraterna. Hva tenker Erixon om det? Eller: «Hur ser du på att ni sammankopplas med Stram Kurs?»

Rolig kommer svaret: 

– Vi har et søsterparti i Danmark og det er Dansk folkeparti (som er svært like Socialdemokratiet i velferdsspørsmål, red.). Det kjenner jeg meg trygg og bekvem med. So vidt jeg vet finnes det ingen relasjon eller kobling mellom Stram Kurs og SD. De får vel oppfordre folk til å stemme på hva de vil, i ytringsfrihetens navn.

Neste spørsmål faller slik: «Hva innebærer det å være ‘Sverigevenn’?»

– For meg er det at man verner velferdsstaten eller nasjonalstaten Sverige med alt hva det innebærer. At man prioriterer Sverige og Sveriges borgere først, og ser viktigheten av at vi har en kultur. Erkjenner at det finnes en svensk kultur og at velferden skal fungere for borgerne som har bygget landet til oss.

– Det er ideologisk, men jeg tror at det er noe våre velgere identifiserer seg med og hvorfor man blir medlem eller engasjerer seg. Fordi at man verner om Sverige.

Det er ikke lenger tabu å si at man er glad i Sverige, i nasjonalstaten, i den særegne kulturen. Det er lov å være Sverigevenn. Dette var mildt sagt ikke en selvfølge bare for få måneder siden. At intervjuet er en av de mest delte artiklene i svenske sosiale medier i dag, sier vel også sitt om at folk setter pris på balansert journalistikk og carte blanche til å være glad i landet sitt.

Sverige er på vei mot bedre ideologiske tider, tyder dette på. Om de makter på sikt å rett opp den skadeskutta skuta, se det er et annet spørsmål.

Sluttmerknad: Vi er klar over den siste saken som stiller en SD-politiker i et meget dårlig lys, en sak vi ikke har særlig kunnskap om på nåværende tidspunkt. Den spenner imidlertid ikke beina under hovedbudskapet om mediers endrede holdning til SD.

Expressen