Kriminalitet

Etterforsker NGO-er i Hellas for menneskesmugling, inkluderer nordmenn

Politiet i Hellas har startet ettforskning og aksjonert mot det de definerer som et menneskesmuglernettverk initiert og organisert av fire frivillige organisasjoner på øya Lesvos. Også nordmenn skal være involvert.

Gresk politi hadde slått til mot fire NGO-er (ikke-statlige organisasjoner) på den greske øya Lesvos. Til sammen er 35 personer tilknyttet nettverket mistenkt i saken. 33 av dem skal være medlemmer av de fire organisasjonene, melder VG.

– Etter mange måneder med etterforskning hos Mytilene undersikkerhetsdirektorat, ble handlingene til dette organiserte nettverket identifisert. De var systematisk aktive i å legge til rette for ulovlig innreise for utlendinger til gresk territorium, gjennom øya Lesvos, sier politiet ifølge Greek City Times.

De involverte skal være tyskere, sveitsere, franskmenn, bulgarere, spanjoler, østerrikere og nordmenn.

Det heter videre at nettverket har vært aktivt siden juni. Det skal være avdekket at de har stått bak 32 turer for å frakte mer enn 3.000 ulovlige migranter til Hellas.

Nettverket skal ha blitt drevet via lukkede Facebook- og meldingsgrupper. Her ble det informert om hvor og når båtene skulle ha avgang og ankomme.

De involverte mistenkes for å ha dannet og slått seg sammen til en kriminell organisasjon, drevet med spionasje, deling av statshemmeligheter og brudd på immigrasjonslovene. I tillegg mistenkes de for å ha assistert andre menneskesmuglernettverk.

Ingen skal så langt være varetektsfengslet i saken.

Kanskje grekerne nå tar silkehanskene av for alvor?