Islam

Derfor signerte hun shariaskilsmisse: – Var desperat grunnet vold og voldtekter

Kvinnen som signerte en shariaskilsmisse som fratok henne grunnleggende menneskerettigheter, var desperat grunnet årevis med vold og voldtekter i ekteskapet. Hun så ingen annen utvei.

Hun holdt ikke ut all volden og alle voldtektene i ekteskapet. Derfor var hun villig til å signere en skilsmisse som frarøvet henne menneskeverd og frihet. Det var kvinnen selv som tok initiativet til skilsmissen og som dermed underkastet seg en imams avskyelige krav, rapporterte vi nylig.

En rasende statsminister

Kravene i kontrakten som har satt sinnene i kok i dansk toppolitikk, inkludert hos statsminister Mette Fredriksen, viser til fulle hvorfor islam ikke hører hjemme hos oss. Kravene lyder slik:

Skjermdump Facebook 27. september 2020.

  • Hun skal betale 75.000 kroner til ham. Dette motsvarer brudeprisen han ga for henne.
  • Hvis hun gifter seg med en annen, mister hun retten til omsorg for barna.
  • Hvis hun flytter lengre enn 13 mil fra Vollsmose, der ektemannen bor, mister hun retten til omsorg for parets barn.
  • Hvis hun oppfører seg på en måte slik at hennes eller familiens ære blir krenket, mister hun retten til omsorg for parets barn.
  • Hun skal skriftlig bekrefte at hun vil lære barna koranen, det arabiske språket og at de skal be fem ganger om dagen, ellers annulleres skilsmissen.

At det koker i dansk toppolitikk, er forståelig, men imamen har kun fulgt klassisk islamtenkning, og det burde således ikke overraske oss at en imam i Danmark setter opp en slik kontrakt. Det som er spesielt er at et slikt dokument kommer offentligheten for øre.

Maktmisbruk av verste sort

Nå kommer det også frem at det var  kvinnen selv som ønsket skilsmisse, og årsaken var at hun ikke holdt ut all volden og alle voldtektene i ekteskapet. Derfor aksepterte hun disse nedrige kravene i kontrakten.

Det fremgår av oversettelsen fra en autorisert tolk, at kontrakten er «ferdiggjort ut fra den islamske sharialoven og etter aksept og anmodning fra begge parter.» I hele tatt går sharialoven flere ganger igjen som rammen for skilsmissekontrakten.

Kvinnen fikk beskjed av imamen om at hun ikke ville få skilsmisse uten å signere denne kontrakten. Dette vitner om maktmisbruk mener menneskerettighetsaktivist:,

Selv om kvinnen altså selv har søkt om skilsmissen, mener Anita Johnson, som er direktør for RED Center mot æresrelaterte konflikter, at det er tale om maktmisbruk fra imamens og mannens side.

«Jeg er ikke overrasket over å høre at man gjør hva som helst for å slippe vekk fra en voldelig mann. Vi kjenner også til eksempler med kvinner som gir avkall på barna, pengene, ja, hva som helst for å slippe vekk fra en voldelig mann. Det er så ingrodd i kvinnene at de tror at de skal gi fra seg sine rettigheter.

Derfor mener jeg at der er snakk om maktmisbruk,» sier Anita Johnson, som mener at man i forbindelse med prester og imamers vielsesattester burde sikre seg at kvinnene og mennen har lik rett til en skilsmisse.

Skal Norge våkne?

Ja, det samme foreslo HRS i et bredt notat i 2003, men kommunalminister Erna Solverg torpederte, ved hjelp av forskere,  flertallsvedtaket på Stortinget.

Kvinnen i den aktuelle shariasaken har anmeldt ektemannens vold, og støttes av en forening som heter «Søstre mot vold og kontroll».

Hva tenker dagens Storting om at nøyaktig det samme foregår på norsk jord i moskeer? Skal de ta opp hansken igjen og sjekke om det var noen interessante tiltak i HRS’ forslag? Eller skal vi bare la det skure og gå og slik gi islam mer og mer makt over flere og flere mennesker?

Berlingske