Er det OK at NRKs reporter dekker seg til foran kameraet i Norge?

NRKs nyhetsreporter stilte opp i det islamske sløret på Dagsrevyen. Kan man anse det som nok et propagandafremstøt for islam fra NRKs ledelse?

Det var NRKs medarbeider, Iram Ansari, som dekket minnestunden i Bærum-moskeen 10. august på 1-årsdagen for terrorangrepet. Innslaget ble direktesendt i Dagsrevyen, og av både levende bilder og stillbilder ser vi at ingen av de andre kvinnelige norske deltakerne, som statsminister Solberg og statsråd Nybø, dekket til hodet med slør inne i moskeen. De nøyde seg med å ta av seg skoene da de entret moskeen.

Oriana Fallaci fotografert før hun lot fornuften ta førersetet foran Ayatollah Khomeini. Foto: hentet på Wikipedia.

Ansari, med familiebakgrunn fra Pakistan, valgte dog å ta på seg det klassiske pakistanske islaminspirerte sløret, dupatta.

Vi har forståelse for at kvinnelige reportere fra NRK i eksempelvis en moské i Midtøsten, tar et tøystykke over håret. Endog den italienske legenden Oriana Fallaci, journalist og forfatter i ypperste verdensklasse, ble tvunget til det da hun skulle intervjue Ayatollah Khomeini i sin tid, i 1979. Men det hører med til historien at hun på et tidspunkt under intervjuet ble så eitrende forbanna at hun rev det kvinnediskriminerende uvesenet av hodet og angrep denne kvinneundertrykkingen rett foran øynene på ayatollahen.

Men at det skulle være nødvendig i en moské – på norsk jord – å dekke seg til slik Ansari gjorde, finner vi oppsiktsvekkende.

Var det fordi Ansari var i en klassisk pakistaner-moské, og at hun dermed var blant «sine egne», at hun valgte å følge sharias krav om at kvinner (i det minste) skal dekke seg til i moskeen? Var det frykt for kritikk om hun ikke gjorde det, at hun ville bli ansett som «fornorsket/uislamsk», at hun kastet nøytralitetsprinsippet til statskanalen på båten? Eller var det sharia som vant frem i hennes indre – sånn helt automatisk: Hun er i en moské – ikke for å be, vil vi tro – men hun er en praktiserende muslim, så til tross for at hun er på jobb og lønnes av oss skattebetalere, så vips var sløret på hodet?

Det «forbudte» kristne korset

Formodentlig alle husker godt saken fra Sørlandet for noen år tilbake. Det ble en oppstandelse nær sagt uten like da NRKs programleder  for nyhetene, Siv Kristin Sællmann, hadde et (lite) kors i halsgropen. NRKs ledelse uttalte at det var forbud mot at nyhetsprogramledere bruker religiøse symboler. Likestillings- og diskrimineringsombudet den gang mente NRK var på ville veier. NRK svarte med å klage saken inn til Likestillings- og diskrimineringsnemnda, der de vant frem.

Da sa daværende programdirektør i NRK, Grethe Gynnild-Johnsen, fornøyd dette:

– Det er ikke slik at vi nekter fjernsynsprogramledere å bruke religiøse symboler, men det kommer an på omstendighetene. I en nyhetssending skal man framstå mest mulig nøytral, mens dette ikke trenger å være like viktig i for eksempel et underholdningsprogram, sier hun (vår utheving).

Vel, Ansari var i en direktesendt nyhetssending på norsk jord som reporter. Er det ikke da riktig å «framstå mest mulig nøytral»?

Ettersom Bærum-moskeen er ideologisk på, mildt sagt, kollisjonskurs med Norges verdier, og NRKs verdimandat om eksempelvis likestilling mellom kjønnene, må man kunne spørre seg om ikke NRK rett og slett har gått fullstendig i verdispagaten – akkurat som vår egen regjering med Solberg og Raja i «bønnespissen» i moskeen.

Flerkulturell kompetanse, virkelig?

Ansaris og NRKs valg om tildekning lover ikke godt med tanke på at Ansari nå også ansettes i ny stilling i NRK for å «finne flerkulturelle NRK-journalister». Hun skal altså rekruttere folk som henne selv, formoder vi.

Iram Ansari er engasjert for å lede det neste FleRe-programmet i NRK. NRK FleRe er et strategisk rekrutteringsstiltak for journalister med flerkulturell kompetanse.

Vel, NRK og Ansari, jeg har betydelig flerkulturell kompetanse. Jeg kan nordmenn og Norge svært godt, naturligvis. Jeg kan Pakistan og pakistanere i Norge meget godt etter 17 turer og over to år der. Jeg kan også kurdere, somaliere osv. i Norge bedre enn majoriteten journalister i dette landet. Og så er det en annen ting jeg lærte for lengst: Ansett en pakistaner, og vedkommende kan svært lite om Pakistan. Og knapt noe som helst om somaliere eller kurdere eller marokkanere osv. i Norge.

Vi lever i en løgn- og bedragerkultur. Sann mine ord. Og «folkeopplysningskanalen» NRK leder an tragedien – med et budsjett på over 6 milliarder kroner skattekroner årlig.