Politikk

Biden har hisset opp Tyrkia

Et videoklipp med den amerikanske presidentkandidaten fra Demokratene, Joe Biden, har satt sinnene i kok i Tyrkia. Her sier Biden blant annet at Tyrkias president Recep Erdogan er en "autokrat" og at USA "skal gjøre det meget klart at vi støtter opposisjonen". Erdogan og hans regjering er rasende, samtidig med at opposisjonen sier de ikke ønsker noen innblanding fra USA.

Videoklippet med USAs presidentkandidat Joe Biden gikk i helga viralt i Tyrkia, og har skapt skarpe reaksjoner, melder Berlingske.

Ikke bare hevder Biden at Erdogan er en eneveldig hersker (autokrat) og at USA, i alle fall med han ved roret, støtter opposisjonen i landet, men han uttrykker også bekymring for president Erdogans atferd i regionen og overfor kurderne.

«Han må betale en pris», sier Biden, og legger til at USA bør nå ut til «andre deler av det tyrkiske lederskapet» og gjøre dem sterkere – slik at de kan beseire Erdogan. «Ikke gjennom kupp», påpeker Biden, men gjennom valg. 

Politisk innblanding

Bidens uttalelser er blitt møtt med skarp kritikk av president Erdogans pressesjef , Ibrahim Kalin, som betegner dem som uvitende, arrogante og hykleriske.

«Tiden hvor man kunne sjefe rundt med Tyrkia er slutt. Hvis du stadig tror du kan prøve, be our guest. Du vil betale prisen», er Kalins svar – eller kanskje vi kan kalle det en trussel?

I tillegg blir Bidens uttaleser oppfattet som en tilståelse av at USA, da med Barack Obama ved roret og nettopp Biden som visepresident, tok del i kuppforsøket mot Erdogan i 2016.

«Biden byr på en ny taktikk fordi de tidligere forsøkte å begå et kupp», hevder Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu, for ifølge utenriksministeren er de som Biden ønsker å nå ut til den delen av folket som støtter Fethullah Gülen – som regjeringen mener sto bak kuppforsøket, melder Berlingske.

Gülen lever for øvrig i dag i selvpålagt eksil i USA.

Etter det såkalte mislykkede kuppforsøket i Tyrkia, «såkalte» fordi ingen synes å være sikker på at kuppet ikke var Erdogans eget verk, har Tyrkia blitt mindre og mindre demokratisk. Etter kuppforsøket benyttet Erdogan anledningen til å rense ut det han mener er sine fiender både i politiet, domstolene, hæren, ansatte på universiteter og i mediene. Stort sett uten lov og dom.

Samtidig er kritikken mot Biden av noe mer prinsipiell karakter. En tyrkisk diplomat i USA sier ifølge Berlingske at amerikanerne ikke kan beklage seg over russisk innblanding i amerikanske valg og så love å gjøre det samme mot andre land, endog en NATO-alliert.

Klam omfavnelse

Heller ikke landet største opposisjonsparti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), er tilfreds Bidens uttalelser. For selv om CHP er et sekulært parti, er det minst like nasjonalistisk som Erdogan og hans mannskap.

Muharrem İnce, som var Erdogans hovedutfordrer ved presidentvalget i 2018, svarer Biden med Atatürks ord: «INDEPENDENCE is our character!» (uavhengighet er vår karakter), og peker på at et regjeringsskifte er den tyrkiske nasjonens ansvar, ikke USAs.

Mange er også nervøse for at Bidens omfavnelse av opposisjonen kan bli tatt til inntekt for ryktene som svirrer om at opposisjonen står i ledetog med vestlige makter. Det i seg selv kan gjøre Erdogan mektigere, og det i en tid der hans makt har svekket seg. Da blir det en klam omfavnelse Biden serverer.

Unnskyldning?

Intervjuet skal ha blitt gjort i desember, men videoklippet dukket opp online først nå (langversjonen finner du her). Samtidig er det ikke første gang Joe Biden har vært løsmunnet overfor Tyrkia. I 2014 påsto Biden at Tyrkia hadde spilt en rolle i oppblomstringen av terrororganisasjonen IS. Senere unnskyldte Biden seg overfor Erdogan.

Så er spørsmålet om USAs presidentkandidat Biden denne gangen ser seg tjent med å hisse Tyrkia på USA og hvordan eventuelt amerikanerne reagerer på Bidens politiske innblanding i andre lands regjeringer. I tillegg utfordrer Biden en mann som så langt har vist seg som en som ikke bryr seg nevneverdig om rent politisk trav, verken nasjonalt eller internasjonalt.

Da kan vi sannsynligvis forvente en ny unnskyldning fra Biden, for hva gjør man ikke for politisk makt?