Kriminalitet

Begikk drap i Danmark – stakk til Somaliland, vil tilbake til Danmark

Han drepte en av "sine egne" i København og stakk av, men ble innhentet i Somaliland. Der ble han i 2016 straffet for drapet med 20 års fengsel og en oppreisning på 33,3 kameler til gjenværende familie. I april i år ble han løslatt, da var kamelboten betalt. Nå krever han det danske pass tilbake.

Det er en merkverdig historie som danske Ekstrabladet serverer, men den forteller oss en del om en mentalitet som er ukjent for oss.

Kamelboten

I november 2012 drepte Omer Muse med knivstikk en «landsbror» i Danmark, Jonas Thomsen Sekyere. Drapet skjedde på diskoteket Bakken på Vesterbro i København.

Muse ble etterlyst for drapet, der han etter to år på flukt ble han anholdt i utbryterstaten eller regionen Somaliland. Ytterligere to år etter, i 2016, ble han dømt av somalilands høyesterett til 20 års fengsel for drapet begått i København. I tillegg skulle han betale 33,3 kameler til offerets familie. Denne dommen falt selv om politiet i København ikke hadde fått noen anmodning fra Somaliland om å få utlevert bevismateriale.

Året etter, i 2017, ble straffen redusert til 10 års fengsel. Men i april i år ble Muse satt på frifot. Da var kamelboten innfridd.

Ifølge Muses opplysninger til Ekstrabladet hadde venner og bekjente samlet inn pengene til kamelboten, hvilket må kunne kalles en bragd. Dette fordi en kamel, ifølge Muse, koster et sted mellom 1.000 og 2.000 dollar, altså var det innsamlet et sted mellom 333.000 og 666.000 norske kroner. Det er mye penger i en region der nettopp husdyrhold er ryggraden i økonomien.

Nå forteller Muse til avisen at hans eneste ønske er «å komme hjem til Danmark og få sin sak prøvet for retten».

Dansk pass

Grunnen til at Muse vil «hjem» er at det er så vanskelig å være i Somaliland – og det til tross for at han er en fri mann.

– Det er hardt å være her. Jeg har ingen penger og ingen steder å bo, sier han via en WhatsApp-forbindelse fra Hargeisa i Somaliland, hvor han overlever ved å spise hos folk han kjenner fra sitt fengselsopphold.

– Kulturen her nede er mer åpen. Man byr folk folk hjem for å spise sammen, sier han.

Samtidig presiserer han at har gått både to og tre dager uten mat. Det er jo forunderlig at en mann som klarer å utløse en slik formidabel innsamlingsaksjon for at han skal slippe fri, ikke har flere «venner» å spille på – for eksempel ved å få seg en jobb.

Muse hevder han er i løpende kontakt med den danske ambassaden i Kenyas hovedstad, Nairobi. Han har bedt om få sitt danske pass utlevert, men det har ikke skjedd. Ifølge Muse er han blitt bedt om å reise til Etiopia og kontakte danske myndigheter derfra, men det kan han ikke da det er «vanskelig å reise fra Somaliland til Etiopia uten legitimasjon». Ja, for det er det jo ikke noen som har gjort før han? Dessuten regner Somalia alle somaliere, og Somaliland er heller ikke anerkjent som en selvstendig stat, som egne statsborgere, uansett andre statsborgerskap.

Om Muse tror at vi i Vesten er stokk dumme får bli hans sak, men har har utvilsomt forstått at vi er særdeles bløthjertet. For ved å trykke på knapper som «ingen mat, ingen sted å bo og ingen penger», er det nok mange vestlige som biter på. I tillegg har nok samme Muse skjønt at i land som Danmark har man flust med rettigheter, selv om en aldri så mye er en kjeltring.

Konvertere dommen til dansk rett

Politiet i Danmark motsetter seg på det sterkeste at Muse får tilbake det danske passet. De mener risikoen er stor for at Muse vil flykte til et annet land, og med et dansk pass kan han reise hvor han vil.

– Han har vært på flukt i åtte år fra dansk politi og har ikke ønsket å samarbeide med oss om å komme til Danmark for å bli rettsforfulgt, sier politiadvokat Søren Harbo.

Ifølge Harbo, kan Omer Muse bare kontakte dansk politi, så skal de ordne resten.

Det fremkommer også at da Muse satt fengslet i Somaliland, fikk dansk politi en henvendelse om at Muse ønsket å få konvertert sin straff til en dansk dom slik at han kunne utleveres til Danmark. Antakelig handler det om at myndighetene i Somaliland var fornøyd når kamelboten var innfridd, og da kan andre brødfø Muse. For da dansk politi i april hørte at Muse var løslatt, da satt de henvendelsen i bero.

Alle skjønner at dansk rett ikke åpner for å konvertere en dom fra Somaliland. Dermed må det en selvstendig rettssak til, og er det en ting vi kan slå fast så er det at det vil koste dyrt. I tillegg ville han sannsynligvis vært ute igjen etter få år, uten å ha betalt for en eneste «kamel». Og om han angrer på drapet? Tja, si det, det spørs vel om han har hatt tid å tenke på det, så fælt som han har hatt det?

Mangfold og inkludering har sine baksider, ingen tvil om det.