Kriminalitet

Klaner som overtar bydeler

I Tyskland har ulike klaner, gjerne familieklaner, begynt å ta over visse bydeler. Politiet står overfor en voldsom utfordring.

Disse klanene, typisk med arabisk, tyrkisk eller kurdisk bakgrunn, bedriver kriminalitet som handler om narkotika, legemsbeskadigelse, bedrageri, ran, tyveri, overtredelser av våpenloven og veitrafikkloven. Selv politiet skal uttrykke overraskelse over hvor omfattende denne kriminaliteten er – og overfor disse klanenes fullstendig manglende respekt for ordensmakta.

Klanene skal ha tilrøvet seg en uhyggelig sterk maktposisjon i betydelige deler av Tyskland, særlig i Ruhr-området i delstaten Nordrhein-Westfalen. Bare i byene Duisburg og Essen skal det i øyeblikket pågå 883 etterforskninger mot kriminelle familieklaner, melder dka.dk. 

Den tyske regionsavisen General-Anzeiger har fått innblikk i en intern politirapport som avdekker et sjokkerende bilde av kriminelle klaners maktutøvelse i bydelen Marxloh i Duisburg. Her formidles en historie om en politipatrulje på Kaiser-Friedrich-Strasse, et område som skal være fullstendig dominert av arabiske klaner, der de får øye på en ung mann (18) som de har en arrestordre på for grov legemsbeskadigelse.

Denne 18-åringen er godt kjent for politiet fra før. Han tilhører en kjent kriminell arabisk (libanesisk) klan. Til tross for sin unge alder har han allerede hatt 75 saker mot seg. Når 18-åringen får øye på politiet stikker han og to andre klanmedlemmer inn i en boligblokk. Bygningen er eid og bebodd av medlemmer av klanen, som gjør det til et særdeles farlig sted for politiet. De beslutter likevel å ta seg inn i bygningen, og tilkaller samtidig forsterkninger.

Politiet klarer å overmanne 18-åringen ved bruk av pepperspray og makt, men det har også samlet seg rundt 25 personer utenfor bygningen. De protesterer høylytt mot politiet. Det blir truet med å slå politifolkene ihjel, og det gjøres oppmerksom på «hvor stor hans familie er» og «hvem de har utfordret».

To dager senere oppdager politiet en annen kriminelle 18-åring, med marokkansk bakgrunn, som skal tilhøre den libanesiske klanen. Samme historie gjentar seg, han flykter inn i en klaneid boligblokk, og denne gangen samler det seg raskt rundt 50 personer utenfor som vokser til rundt 200. For å få med seg denne 18-åringen, må politiet bruke tåregass.

Politiet har klart å holde en viss orden i Marxloh ved å utvise nulltoleranse, men anholdelsen av 18-åringene skaper bråk. Politiledelsen mottar dager etter en anonym e-post med trusler om angrep og en advarsel om at politiet skal trekke seg helt ut av Marxloh:

«Vedrørende, Allahu Akbar, Duisburg-Marxloh er vår bydel (…) Vi forbyr alle vantro å bevege seg inn i vår bydel. Vi vil fordrive alle politifolk, journalister og andre vantro med våpenmakt eller drepe dem. Hos oss gjelder radikal sharia».

E-posten avsluttes slik:

«Vi har anskaffet oss 2000 AK-47 geværer med rikelig ammunisjon fra Tyrkia og Russland. Allahu Akbar, drep alle vantro».

Det er en skremmende coctail vi står overfor, for jo større disse miljøene blir, jo mektigere blir dem. Når de i tillegg har et skyhøyt voldspotensiale og null respekt for landets lover, sier det seg selv hvor det kan ende. Samtidig går debatten, etter politivold-opprøret i USA, om å frata politiet flere maktmidler. Skjønner vi hvordan vi stiller oss?