Terrorisme og ekstremisme

IS-kvinnene fra Norge kan få dødsstraff

Syria vil ta tilbake områdene i landet som kurderne har kontroll over. Og der sitter IS-kvinner fra Norge og Skandinavia i fangeleire. Ender disse i syriske fengsler, er det overhengende sannsynlig at de ilegges dødsstraff. Nå trår asyllobbyen i Regjeringen og på Stortinget til for å redde dem til Norge?

Den syriske regjeringen vil ta kontroll over nordlige kurdiskstyrte områder i landet. Forhandlingene mellom Damaskus og kurderne i SDFs militsen pågår, og forventes å bli avsluttet til høsten. Forhandlingene er sentrert rundt hvilke vilkår for overtakelse som skal gjelde.

7 kvinner fra Norge med barn

I leirene nord i Syria befinner det seg rundt 70 IS-familier med svensk tilknytning. Her befinner også de to somaliske søstrene fra Bærum seg, nå med minst tre barn. Andre i Al Hol-leiren er;

  • Aisha Shazadi Kausar (29) fra Bærum med ett barn.
  • Kvinne (22) fra Bærum med ett barn.
  • Kvinne (26) fra Bærum i Al Hol med to barn.
  • Kvinne (33) fra Levanger. Kvinnen er barnløs. Hun omtaler tiden med terrorgruppa IS som den beste i sitt liv.
  • I tillegg er det en kvinne norsk oppholdstillatelse, men med russisk statsborgerskap, i Al Hol. Kvinnen har tre barn.

Denne informasjonen brakte NRK i fjor høst, og det heter også at det ikke er kjent om det befinner seg menn med norsk tilknytning i fangeleirene i det tidliger IS-kalifatet.

Asyllobbyen går på ny på barrikaden?

Skrekken sprer seg blant fangene i dag kontrollert av kurderne. – En amerikansk diplomat informerte amerikanske IS-kvinner i en av leirene at det syriske regimet er i ferd med å ta over kontrollen i de områdene der leirene ligger, forteller to kvinner i en av leirene til Expressen. Beskjeden fra diplomaten har spredd seg til andre IS-kvinner: – Havner vi i regimets fengsler er vi dødsdømte. Det kommer til å bli slutten for oss, sier en svenske.

– Den amerikanska diplomaten gav information om att regimen kommer att ta över lägren under hösten. Amerikanerna har informerat SDF om saken, säger flera källor till Expressen.

Via forhandlinger vil Syria ta tilbake områder der syriske borgere bor. – Det er vårt land og de er våre borgere, sier Ahmad Mounir, den syriske regjeringens spesialrådgiver til Expressen.

Det grunn til å anta at den norske asyllobbyen, V, KrF og opposisjonen på Stortinget vil legge seg i selen for å hente IS-kvinnene tilbake til Norge  – hvis forhandlingene ender der det ser ut til: Syria overtar og fengsler dem, med sannsynlig påfølgende dødsstraff for å ha deltatt i den mest bestialske terrorgruppen verden har sett i moderne historie.