Islam

Folket gir beskjed: Vil ikke ha bønnerop fra moskeer

Tre av fire dansker sier nei til bønnerop fra moskeer. Vil politikerne ta sine egne velgere på alvor, eller skal folket fremdeles overkjøres?

Striden rundt bønnerop fra moskeer ser ut til å bli denne sommerens heteste potet i dansk offentlighet. Det hele startet under koronaepidemien. Ekstremister i gettoen Gellerupparken i Århus plasserte høyttalere på fotballbanen, som er omkranset av tusener av boliger, og kalte inn til bønn. I tillegg skjedde følgende i samme getto: Fra en personbil som kjørte rundt i gatene, runget de samme ropene. Dette fikk tidligere statsråd på innvandringsfeltet, Inger Støjberg, til å rase: Oppfør dere! Samtidig har tre islamske trossamfunn søkt myndighetene om å få kalle inn til bønn over høyttalere.

Det er så få…

Derfor har det blitt foretatt en meningsmåling i perioden 24. – 29. juni. Hva mener egentlig danskene om at bønnerop skal bli en del av dansk offentlighet? Som kjent vil den konservative siden av dansk toppolitikk har et nasjonalt forbud mot bønnerop, men der satte Socialdemokratene ned foten, sammen med den blodrøde fløyen. Argumentet er ikke minst at dette er et marginalt problem, og det pekes dessuten på at et forbud kan være et brudd mot grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Rasmus Stoklund, Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, siger, at han i grundtanken er enig i, at der ikke bør kaldes til bøn over højttalere i danske byer.

Men, siger han, det er endnu uvist, hvor stort problemet er. Derfor kaster man sig ikke bare hovedkulds ud i et forbud, siger han.

Stoklund vil kun ha et forbud dersom «problemet eskalerer». Han innrømmer altså at bønnerop er noe han ikke liker. Om dette er en taktisk innrømmelse – man vil jo verken miste muslimske eller danske velgere – er jo et spørsmål.

Argumentet om antall er jo også noe spesielt. Skal det ikke være forbudt å kjøre i fylla? Det er jo så få som gjør det. Og hvorfor skal det være forbudt med kjønnslemlestelse all den tid vi aldri har hatt en eneste tiltale i norsk historie?

Stoklund tråkker videre i salaten:

– Man skal også huske, at der har levet muslimer fredeligt i Danmark i flere årtier.

Vel, må man minne om terror fra Muhammeds rekker? Terrorattentatet mot tegneren Kurt Westergaard i 2010, mot Lars Hedegaard i 2013, mot Krudttønden i 2015, drapet på Dan Uzan utenfor synagogen i 2015, den overhengende terrortrusselen mot Jyllands-Posten siden 2006 (stadig beleiret), terrorforsøket mot samme avis, alle politikere som lever med 24/7-beskyttelse (som Pia Kjærsgaard, Naser Khader med flere). Med mye mer.

Nei, sier folket

Det danske folket sier derimot unisont nei til bønnerop.  74,5 prosent sier nei til bønnerop i det offentlige rommet.  

Kanskje enda mer oppsiktsvekkende: 41,2 prosent er rede til at Danmark endrer grunnloven og trekker seg fra internasjonale konvensjoner dersom dette er nødvendig for å kunne stoppe bønnerop (erklærer seg enig eller helt enig).

Tar politikerne signalet, eller skal folket – akkurat som i Norge – overkjøres nok en gang i spørsmål som er relatert til innvandring og islam? Allerede i 2009 sa nemlig nordmenn flest at innvandring fra islambeltet må begrenses, og et flertall mente at islam truer ytringsfriheten og likestilling mellom kjønnene.  Men folket ble ikke hørt.

Extrabladet