Ufrivillige ekteskap

Reddet jentebarn fra voksne ektemenn. Kan nå bli stilt for riksrett

Som statsråd kjempet Inger Støjberg hardt for å skille barnehustruer fra deres eldre ektemenn. Nå er den røde siden i full kamp for å få stilt henne for riksrett.

Det pågår et helt spesielt drama i dansk toppolitikk. Under migrasjonskrisen i 2015, og inn i 2016, kom barnehustruer til både Norge, Danmark og resten av Vest-Europa, i følge med sine eldre ektemenn.

Beordret å skille dem fra hverandre

Danmarks daværende utlendings- og integreringsminister, Inger Støjberg fra Venstre, tok et solid grep i humanismens ånd. Hun forteller selv på Facebook på søndag hvilken informasjon hun satt på fra danske asylmottak og som fikk henne til å handle kraftfullt for å redde jentene:

Par fra Irak: Jente: 17 år gammel. Mann: 29 år. To barn i alderen 3 og 4 år. Gravid med første barn i en alder av 12 år.

Fødte første gang 13 år gammel, og 10 måneder senere fikk hun sitt andre barn, 14 år gammel.

Statsløst par: Jente: 16 år gammel. Mann: 27 år. Et barn på 2 år. Gravid med første barn i en alder av 13 år. Fødte første barn 14 år gammel. Venter barn nummer to.

Par fra Syria: Jente: 16 år gammel. Mann: 50 år. Ingen barn.

Støjberg beordret at parene skulle adskilles. Hun kaller praksisen med barnebruder for middelaldersk og grusom.

Derfor gjorde jeg alt jeg kunne innenfor loven for å hjelpe barnebrudene.

Vi må ikke snu et blindt øye! Disse jentene har rett til sine egne liv og trengte hjelp. Alt annet ville vært helt uanstendig!

I Sverige ble ankomsten av barnehustruer behandlet helt annerledes. Sosialtjenesten i Sverige publiserte et hefte med informasjon til voksne «som er gift med et barn»: -Vi kan komme til å foreslå at dere ikke bor sammen i en kortere eller lengre periode, hette det.

Og videre: Det er «uheldig at dere bor sammen hvis barnet er under 15 år». Altså «uheldig» fordi det er forbudt å ha sex med barn under 15 år.

Riksrett, virkelig?

Men Støjbergs instruks i 2016 om å skille ektepar der hustruen var et barn under 18 år, stred imot internasjonale konvensjoner (Barnekonvensjonen, når ekteparet har felles barn skal det være en individuell behandling av saken, red.), mener de røde partiene i dansk politikk, med støtte fra Folketingets Ombudsmann. Dermed sørget det røde flertallet for å opprette en kommisjon for å prøve å felle henne og få Støjberg stilt for riksrett.

Nå er striden ikke minst politisk flisespikkeri rundt hva Støjberg har uttalt de siste årene i sakens anledning. Hun sendte ut en pressemelding 10. mars 2016, der det ikke kommer frem at hver sak skal behandles individuelt, og det er her den røde fløyen vil felle henne.

Pressemeldingen var et politisk budskap, sa Støjberg til undersøkelseskommisjonen på søndag.

”Når man sender en pressemeddelelse, kommunikerer man jo ikke undtagelserne. Så kommunikerer man hovedlinjerne.”

Men nå ligger sosialistisk side tynt an, for Støjberg kunne under høring i Folketinget på søndag vise til et statsrådsnotat, godkjent av henne 9. mars 2016, der det fremkommer at det skal gjøres individuelle vurderinger.

Nu siger den daværende udlændinge- og integrationsminister under søndagens afhøring i Instrukskommissionen, at hun indadtil godkendte et ministernotat 9. februar (2016, red), hvor det blev gjort klart, at adskillelsen beroede på en konkret vurdering.

Altså tar Støjberg med dette innersvingen på den røde fløyen.

Nå gjennomgår Instrukskommisjonen flere tusen dokument i saken, og over 20 vitner skal avhøres fra nå og ut  i september. Når kommisjonens arbeid er ferdig, skal Folketinget ta stilling til om Støjberg skal stilles for riksrett – intet mindre.

Og slik får man fokuset bort fra sakens brutale kjerne: Menn innvandret til Danmark med hustruer som var barn. Kanskje mediene og andre politiske parti skulle sjekke opp hvordan det er godt med disse barnehustruene?

Og så er det bare å minne om at barnehustruer finnes her i Norge også – som ikke kom under migrasjonskrisen. Som den 13 år gamle jenta som i Oslo ble giftet bort til en voksen fetter av en imam, som behørig gjemte seg bak en dør slik at han ikke på et senere tidspunkt risikerte å bli identifisert. Ekteskap med jentebarn er kommet for å bli – inntil toppolitikerne tar skjeen i en annen hånd og setter inn resolutte justispolitiske tiltak. Som Støjberg-saken til sosialistisk side viser med all tydelighet: De er mer opptatt av politisk spill enn å redde liv.

Takker folket

I dag takker Inger Støjberg på Facebook alle dem som har støttet henne, for folket er selvsagt på hennes side:

TUSIND TUSIND TAK til alle jer, der bakker mig op i kampen mod det modbydelige fænomen, som barnebrude er.

Tak til jer, der mødte op i og ved retten på Frederiksberg, jer, der har sendt utallige søde beskeder, smser, mails, blomster, chokolade, cola zero – ja selv en flaske gin!

Tak til alle jer, der har standset mig på gaden og bakket op. I er i den grad med til at holde kampgejsten og humøret højt.

Sammen kæmper vi kampen for pigerne, og sammen kan vi gøre en forskel for disse piger.

Det fortjener de!

❤️??