Korona

Koronastrategien har fungert – sier Löfven

Samtidig innrømmer han at Sverige har mislykkes med å beskytte de eldre.

Sverige er som kjent «et annet sted», også i kampen mot korona.

Så langt tilsier de offentlige tallene at nærmere 3.750 personer har dødd av covid-19. Omtrent halvparten av disse oppgis å ha bodd på alders- eller sykehjem. Til sammenligning, med omtrent halvparten av Sveriges befolkning, har 51 dødd i Norge.

Forsvarer strategien

I en intervju med Sydsvenskan sier statsminister Stefan Löfven at «de hadde ønsket å se et annet resultat» og beklager alle de tapte liv – men han forsvarer likevel den svenske strategien.

– Vi stengte ikke grunnskoler. Noen sa: Men må ikke vi også stenge? Men den debatten har stilnet. For hvis man stenger skolene, må foreldrene være hjemme. De jobber kanskje i helsesektoren eller på  andre viktige områder. Og skal ikke de ikke være hjemme, så blir det besteforeldrene. Og dem skal vi ikke usette for risiko, sier Löfven til Sydsvenskan.

Det kan høres ut som Löfven er fornøyd så lenge de mange eldre som faktisk har mistet livet, ikke gjorde det hos familien. Men at skolene ikke stengte, og at foreldrene kunne fortsette å jobbe, handler antakelig mest om én ting: penger. Sverige har ikke økonomi til å stenge ned landet. Da måtte man heller «ofre noen borgere» og håpe på det beste, eller det statsepidemiolog Anders Tegnell kaller flokkimmunitet?

Skatteøkninger

Regjeringen og støttepartiene har lagt fram ti krisepakker for Sverige. Löfvens idé er å «kickstarte økonomien». Det er en strategi som lukter mer gjeld, samtidig som mange svenske kommuner og regioner allerede er under et økonomisk press, ikke minst på grunn av Sveriges uansvarlige innvandringspolitikk, og det lenge før koronapandemien. Mange av disse har sagt at de ikke klarer den offentlige omsorgen for innbyggerne og må spare penger. Det vil blant annet gå ut over pleie- og omsorgssektoren.

Men Löfven har svaret: skatteøkninger.

Det er sikkert «kjekt» for den sosialdemokratiske regjeringen å kunne skylde på koronakrisen for å innføre høyere skatter (og avgifter, antar jeg), men de ville kommet uansett. Det er vel kanskje derfor den innvandringsliberale Löfven ser det «positive» med krisen:

– En positiv ting er at flere og flere ser betydningen av å ha et sterkt samfunn. At vi hjelper hverandre. Svært mange har tatt anbefalingene fra myndighetene veldig alvorlig. Den delen av den svenske modellen har fungert, sier han.

Svenskene har nok for lenge siden skjønt betydningen av «et sterkt samfunn», der de som erkjenner de negative konsekvensene av en ikke-bærekraftig innvandring over tid har prøvd å si at «den delen av den svenske modellen» ikke fungerer. Uten at regjeringen og støttepartiene har tatt det alvorlig.