Kriminalitet

Gjeng angrep gutt (15) og skulle kaste han på sjøen

Gjengen filmet volden og delte den på sosiale medier. Guttens mor sier at folk flest ikke har innsett alvoret. Nå flytter familien fra Stavanger.

Den voldelige hendelsen skjedde på Vaulen badeplass i Stavanger for noen uker siden. Dette skal være et attraktivt sted for unge å møtes.

– Vi flytter tilbake til England. Dette orker vi ikke. Jeg kunne mistet min sønn den kvelden, sier 15-åringens mor til Aftenbladet, som vil være anonym med hensyn til sønnen, og fortsetter:

– Jeg vil gjerne advare andre. Folk flest har nok ikke innsett alvoret. Ungdommene som angrep min sønn skal, ifølge vitner, ha planlagt å kaste ham på sjøen. Først da grep vitner inn. Heldigvis, sier hun.

Uprovosert vold

Skjermdump av voldsvideoen

Ett av vitnene ringte til politiet. Ifølge Aftenbladet fant politiet fant 15-åringen «bevisstløs og strippet» til underbuksa.

Overgrepet hadde blitt filmet, der de filmet både offeret og seg selv, med slag og spark mot 15-åringens kropp og hode. Filmen ble delt på sosiale medier.

Politiet opprettet sak på stedet. 15-åringen har vært inne til avhør, men husker ingenting fra hendelsen. Moren forteller at gutten ikke har noen minner fra denne kvelden. Han skal ha blitt angrepet kort tid etter at han kom til Vaulen, og da han kom til bevissthet ved midnatt var han på Akuttmottaket.

Moren ble varslet av barnevernsvakten, som da ikke visste om sønnen hennes var i live.

Selv skjønner 15-åringen ikke hvorfor han ble angrepet. Moren forteller at han vet hvem overgriperne er, men kjenner dem ikke. Han sier at han ikke hadde noe uoppgjort med dem, sier hun.

15-åringen ble påført hjernerystelse, flere hevelser og nedsatt hørsel i en periode. Rent fysisk skal han nå ha det greit, men han har fått seg en psykisk knekk, forteller moren.

Beskytte familien

Moren sier til Aftenbladet at familien nå flytter til England, der de tidligere har vært bosatt.

– Jeg ser ikke på det som et nederlag. Alt har blitt mørkt og dystert her etter voldsepisoden. For meg handler det om å beskytte familien min. Vi har gitt opp å få et godt liv her, sier hun.

Det er en tragisk utvikling vi er vitne til. Ungdomsgjenger klarer altså å opptre som så truende at familier ser seg nødt til å flytte for å beholde tryggheten. Elefanten i rommet er antakelig den samme, at vi i hovedsak snakker brutal, importert voldskultur – som er så «ukjent» for oss at vi ikke skjønner hvordan vi skal møte den.

Elisabeth Vorland, som er seksjonsleder etterretning og etterforskning ved Sandnes politistasjon, bekrefter overfor avisen at saken er under etterforskning. Videre påpekes at det er et kjent fenomen at vold i ungdomsmiljøer filmes og deles. «Bare i Sør-Vest politidistrikt har politiet etterforsket flere slike saker de siste årene», men vi vet jo også hvem det er som er «kjent» for å drive på slik, hvem som får (kriminell) status for å denge løs i grupper på hovedsakelig unge, hvite gutter.

– Forhåpentligvis vil den videre etterforskningen avdekke akkurat hva som skjedde denne kvelden, og hvorfor, sier seksjonsleder Vorland.

Det kan være at politiet finner ut av. Men så blir det vel taust, både fra politiet og gammelmediene. Eller vi får regla om sårbare unge, trangboddhet og sosioøkonomiske faktorer.

Politiet må stoppe ungdomsgjengkriminaliteten før det er for sent. Dette er morgendagens tungt kriminelle.