Kriminalitet

Forårsaket sønnens (4 mnd) død, drepte senere kona

I Sarpsborg tingrett går det for tiden en stygg sak.

På tiltalebenken sitter en 35-årig mann. Han er tiltalt for uaktsomt drap på sin fire måneder gamle sønn og for å ha drept kona på bestialsk vis, ifølge Sarpsborg Blad (bak betalingsmur).

Sønnens død skriver seg tilbake til 16. februar 2017. Da hadde mannen, barnets far, kastet ut kona av deres felles hjem. Han badet sønnen, men lot også spedbarnet være alene i badebaljen. Da han kom tilbake hadde gutten druknet. På fredag brukte tingretten i sin helhet dagen på babydødsfallet.

Danderte død baby

To politibetjenter hadde raskt kommet tilstede, da de var blitt gjort kjent med et mulig dødt barn på den aktuelle adressen. Tipset kom fra det som omtales som en utenlandsk kvinne i Sarpsborg, som igjen var blitt kontaktet av en annen utenlandsk kvinne, babyens mor. Hun hadde fortalt at hun var kastet ut hjemmefra. Historien sier ikke noe om det, men det kan være at hun fryktet for spedbarnets liv alene med far. I tillegg hadde de to andre mindreårige barn.

De som kom først til stedet fortalte om et noe kaotisk og uoversiktlig åsted, hvor de ble møtt av faren og hans fastlege. Den ene av paramedisineren fortalte at da hun kom til adressen sto det en barnevogn i en gang. Ved siden av vognen sto to barn på rundt 4 og 7 år. Hun og en annen lege ba barna gå, slik at de kunne undersøke spedbarnet. De forsto raskt at barnet var dødt.

– Vi forsøkte å finne livstegn hos barnet, men forsto raskt at barnet var livløst. Det var ikke tegn til liv, sa paramedisineren, før hun forklarte i detalj om den desperate livreddende innsatsen som ble iverksatt, først på kjøkkenbenken og deretter på kjøkkenbordet i familiens daværende leilighet.

Paramedisineren reagerte imidlertid veldig på at barnet i barnevognen var det hun omtalte som «veldig, veldig pent dandert». 

Aktor, statsadvokat Erik Marthinussen, ba om en utdypning om hva hun mente dette, og da forklarte hun at «barnet virket rent, hadde tørr bleie, var pent kledd i body og strikkegenser og lå tildekket under en vognpose. Jeg visste ikke på det tidspunktet at barnet hadde blitt badet, og min første tanke var at dette var en tragisk krybbedød».

Samtidig hadde hun stusset da hun gjennomførte munn-til-munn på spedbarnet. Den klare væsken som kom opp smakte ikke gulp, men minnet mer om såpe.

Ifølge Sarpsborg Blad er påtalemyndighetens bevisføring gjennom denne rettssaken at den lille gutten, etter å ha blitt funnet livløs i den aktuelle badebaljen, har blitt tatt opp, tørket, påkledd og deretter lagt i barnevognen – der det ble funnet av ambulansearbeiderne denne ettermiddagen.

Drepte kona med kniver og øks

Historien sier ikke noe om hvordan familielivet utviklet seg etter sønnens død, men mye kan tyde på at de fortsatte å bo sammen som en familie.

Men i slutten av desember 2018, altså i underkant av to år etter at gutten ble funnet død, ble kona funnet drept i eldstedatterens seng i familiens daværende bosted.

Hun var ille tilredt. Hun skal ha blitt drept med minst 40 stikk, hogg- og skjæreskader med flere kniver og en øks.

Mannen nekter straffeskyld for begge forholdene.

Ett av spørsmålene i denne pågående straffesaken er om 35-åringen er strafferettslig tilregnelig og kan straffes for drap og uaktsomt drap, eller om det ender med dom på overføring til psykisk helsevern.

Denne saken vekker ingen oppmerksomhet i de landsdekkende mediene. Man trenger knapt lure på hvorfor.