Terrorisme og ekstremisme

Flere siktet for terrorfinansiering

En syrisk mann og to andre er siktet for terrorfinansiering.

Syreren (31) ble i går fremstilt for fengsling i Oslo tingrett, hvor han ble varetektsfengslet i fire uker. I tillegg fremkommer det at to andre allerede er siktet i samme sak, uten at vi har registrert at det har nådd offentligheten tidligere.

Til NTB sier PSTs Martin Bernsen at de har etterforsket en sak om terrorfinansiering «i noe tid», og at gårsdagens siktede inngår i denne saken.

Den siktede ble pågrepet på Østlandet, og begrunnelsen for politiets begjæring om fengsling er faren for bevisforspillelse, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff til VG, som har ofret en notis om saken.

En husransakelse avdekket at syreren hadde gjemt 390.000 kroner under madrassen. I tillegg ble det gjort funn av det PST antar er et regnskap. Det ble videre tatt elektroniske beslag.

Men den siktede erkjenner ingen straffeskyld og har avvist at pengene har noe med terrorisme og IS å gjøre, opplyser siktedes advokat, Harald Otterstad til NRK, som også har ofret en notis om saken.

Syreren hevder i tillegg at han ikke har kjennskap til de to øvrige siktede. Dette til tross for at på elektroniske enheter som ble beslaglagt under ransakelser hos det som omtales som den «antatte hovedmannen» ble funnet kommunikasjon med den siktede 31-åringen. Denne hovedmannen skal ifølge PST ved flere anledninger ha sendt penger til en mann i Syria med IS-tilknytning.

Saken sier ingenting om når de siktede kom til Norge eller hvordan 31-åringen har klart å samle sammen 390.000 kroner.

Så kan en jo undre seg: hvis det viser seg at Norge har gitt opphold til syriske IS-tilhengere, vil de miste oppholdsgrunnlaget og bli returnert?