Kriminalitet

«Døde» IS-krigere kan leve i skjul

Svenske IS-krigere som er rapportert drept kan være i live, ifølge svensk sikkerhetspoliti.

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) anslår at totalt 300 svensker har reist til Syria eller Irak for å tilslutte seg IS-grupper eller andre voldelige grupperinger, men vet ikke hvor mange av dem som faktisk har omkommet.

Tror de er i live

Säpo tror flere av dem med svensk statsborgerskap som er rapportert død, egentlig er i live.

– Tross alt kan det være formålstjenlig for enkelte å late som om de er død, og det samme kan det være for pårørende. Dette er noe vi må ta hensyn til, sier Ahn-Za Hagström, som er senioranalytiker hos Säpo, til radio Ekot.

For hvert enkelt tilfelle hvor det rapporteres om at noen er død, prøver Säpo å få bekreftet eller avkreftet dødsfallet. Men til tross for at pårørende i flere tilfeller har sagt at de har mottatt beskjed om at en av deres er død, mener Säpo at det mye av informasjon er usikker.

I flere tilfeller vurderer Säpo at personene er i live og bevisst holder seg unna. Da inngår Säpo et samarbeid med landets politimyndigheter og sikkerhetstjenester for å lokalisere vedkommende.

Vanskelig

Ifølge Hagström er det vanskelig å bekreftet eller avkreftet om at en person er drept.

– Vi gjør kontinuerlige vurderinger og i hvert enkelt tilfelle, både nasjonalt og internasjonalt. Situasjonen i området er slik at det krever ganske mye av rettsmyndighetene for å frembringe nødvendig informasjon, sier Hagström.

Dette kan handle om personer som er meldt som død for flere år siden, eller nå etter at IS ble tvunget tilbake i Syria.

Lite tilsier at situasjonen er annerledes for øvrige land i Europa der vi deler ut statsborgerskap som sukkertøy, og har trodd så inderlig vel at alle ville være «snille og lykkelige» over å få ta del i vår trygghet og velstand. Så feil kan vi ta, men til tross for det så fortsetter vi på samme kurs.