Innsparket

Sverige forblir et mysterium

I Sverige trumfer økonomisk bærekraft i koronakrisen, men i innvandringsspørsmål er det motsatt.

I skrivende stund er det 1.033 døde av covid-19 i Sverige, mens nærmere 900 får intensivbehandling – vel og merke hvis vi kan stole på disse tallene.

Som kjent har Sverige valgt en annen strategi mot koronapandemien enn de fleste andre land i verden. Sist i dag kom 22 svenske forskere med påstanden om at den svenske strategien er mislykket og forlanger at regjeringen tyr til gjennomgripende tiltak. Den svenske regjeringen har rett og slett gitt helsemyndighetene, og ikke minst sjefen Anders Tegnell, for mye makt. Ifølge forskerne, fører den svenske strategien til at Sveriges innbyggere ikke skjønner alvoret i situasjonen. (Dagens Nyheter.)

Men det er også noe annet som er interessant.

Innvandringspolitikken i Sverige er langt fra sosialt og økonomisk bærekraftig, uten at ekspertene har brydd seg nevneverdig om det. Når Sverige derimot velger en annen koronastrategi, som går på bekostning spesielt av de gamle og syke, er det fordi ekspertene mener at økonomisk bærekraft trumfer andre hensyn som sparte liv.

Tegnell sier følgende:

– En sterk grunn er at dette er veldig bærekraftig. Vi kan holde på sånn i månedsvis uten å skade samfunnet for mye.

Hvilken strategi som er riktig, flokkimmunitet eller lockdown, er alt for tidlig å si noe om.  Men det vi sikkert kan si, er at svenskene som er kjent for å ta rasjonelle beslutninger basert på vitenskap til det beste for landet, ikke gjelder i innvandringsspørsmål.

Det forblir et mysterium.