Korona

Marokkanere og algeriere «smugles» hjem igjen

Nedstegningen av Spania og Italia på grunn av den alvorlige koronasituasjonen har fått en del migranter til å ønske seg hjem igjen. Det koster dem dyrt.

Covid-19-situasjonen i hardt rammede Spania og Italia har gitt en rekke migranter kalde føtter. Det er plutselig ikke så attraktivt å være i Europa lengre, og dessuten kommer de samme migrantene har store problemer med å komme seg oppover i Europa på grunn av strenge koronatiltak.

Da gjelder det å komme seg hjem igjen. Hvilket heller ikke er enkelt i disse dager.

Svindyrt

Det er i et internt EU-dokument, som avisen El País har fått innsyn i, det fremkommer at overfylte gummibåter for noen uker siden ble observert over Gibraltarstredet – med destinasjon Afrika. Migrantene ble samlet opp sør i Spania hvoretter menneskesmuglerne satte kursen mot havnebyen Larache nord i Marokko. Også algeriske medier melder om samme trafikk fra Spania til byen Oran.

Og menneskesmuglerne lever fortsatt glade dager, uansett hvilken vei trafikken går. For selv om det er færre som ønsker seg ut av Europa enn inn, så koster billetten hjem adskillig mer. Mens man kan komme seg fra Afrika (typisk fra Marokko) til Europa (Spania) for 5.000 til 12.000 NOK, så skal det nå koste over 60.000 NOK for at menneskesmuglerne skal ta deg andre veien.

Ikke velkommen hjem

De hjemvendte migrantene har det midlertid ikke lett. Algerie betrakter dem som ulovlige innvandrere og Marokko har selv lukket landet ned. Ikke engang marokkanske statsborgere har siden 13. mars fått slippe inn.

Frykten er selvsagt at de hjemvendte migrantene har med seg covid-19-smitte.

I Larache-området skal militærpolitiet drive klappjakt på de hjemvendte migrantene for å forhindre dem i å spre smitte.

Menneskesmuglerne

Det var i 2018 at reiseruten over Gibraltarstredet ble så populær, etter at Italia og Hellas prøvde å holde migrantene ute. EU prøvde å få Marokko til å stenge av trafikken over Gibraltarstredet, men Marokko utnyttet heller situasjonen til å få økonomiske fordeler.

Men nå har trafikken stilnet av, i alle fall for en stund. I april ble det registrert 476 asylsøkere i Spania, som er det laveste antallet siden FNs høykommissær for flyktninger begynte å føre slik statistikk (2013).

Så gjenstår det å se hvordan koronasituasjonen blir i Nord-Afrika, og om trafikken vil ta seg kraftig opp hvis eller når koronasituasjonen i Europa er under kontroll. Uansett kan menneskesmuglerne le hele veien, uansett vei.