Korona

Flykter fra karantene – drar til det åpne Sverige

Sverige har fått en ny type turister. De kalles luksusturister fordi de har penger nok til å forlate egne koronastengte land, mens de i Sverige kan nyte friheten.

«Vennene våre er sjalu for alt vi kan gjøre her», sier Valentine, mens hun og kjæresten Razvan nyter det nydelige vårværet på en benk i en av Stockholms parker.

Det unge paret Valentina Enescu og Razvan Oancea er fra Romania. For selv om Sverige har innreiseforbud, foreløpig til 15. mai, så gjelder det ikke personer fra EU- og EØS-land, samt Storbritannia.

– Her er vi frie

Romania har nesten 10.000 bekreftede tilfeller av covid-19 og rundt 500 dødsfall av sykdommen. Landet har mer eller mindre stengt ned. Svenske Expressen lurer på hva det unge paret tenker om korona, noe de ikke har så veldig mange tanker om.

– Jeg har ingen mening fordi jeg er ikke lege, men jeg liker ikke effektene. Derfor har vi kommet fra Romania til Stockholm, for her er vi frie. Man kan spasere rundt, gå ut og spise, handle og du kan klippe seg her. I Romania kan man bare gå ut hvis en har dokumentert grunn, for å kjøpe mat eller for å gå på jobb, sier Razvan, som jobber som offentlig protokollfører (notarius publicus).

De forteller at alle restauranter, hoteller, kafeer med mer er stengt.

– Du får overhodet ikke gå ut uten dokumentert grunn, legger Valentina til, som til daglig jobber som miljøingeniør.

Det koster

Valentina og Razvan er ikke de eneste som tar seg en tur til Sverige i disse koronatider. Aftonbladet har møtt en frisør som har fått flere kunder som kommer til Stockholm som luksusturister.

– Det er kvinner fra Europa som reiser hit fordi deres egne land har stengt ned. De kommer hit for å fikse hår og negler, spise på restaurant og så feste på kvelden, sier hun.

Men moroa koster, derfor det hovedsakelig er rike kvinner som kommer. Frisøren forteller om en av kundene hennes fra Sveits som kjøpte en flybillett til Sverige for 1.800 euro (over 20.000 NOK).

– Hun var veldig glad for at hun kunne komme hit og farge håret, og tydeligvis hadde flere av vennene hennes gjort det samme, forteller hun.

Risiko

Valentina og Razvan sier ikke noe om hva flybillettene har kostet dem, men den dagen de dro til Stockholm var det kun tre flyavganger fra landets hovedstad, Bukarest. En av disse var til Stockholm. De tenker å være i Stockholm i to uker, kanskje lengre sier de, for det avhenger av hvordan situasjonen utvikler seg – i Romania.

Paret bor på hotell At six, et nybygd luksushotell på Gallerian midt i Stockholm. Dagene går med til å rusle rundt i byen og spise på restauranter.  Valentine forteller at i morgen skal hun til frisøren, noe hun ikke kunne gjort i Romania.

Sverige har i underkant av 2.000 døde av covid-19, omtrent halvparten tilhørende Stockholm. Over 16.000 personer har fått påvist koronasmitte i landet. Sverige, med i noe over 10 milioner innbygger, har nå 19,2 koronadødsfall per 100.000 innbyggere, taller for Norge er 3,5.

22. april hadde Romania 508 dødsfall av covid-19, med i underkant av 10.000 (9.710) registrert smittede. Landet har en befolkning på i underkant av 19,5 millioner. Det gir 2,6 koronadøde per 100.000 innbyggere.

Så spørs det om Valentina Enescu og Razvan Oancea blir smittet under sine luksuriøse vandringer Stockholm, og om de slik sett vil bidra til hvordan situasjonen utvikler seg i hjemlandet. I dag rapporterer for øvrig svenske medier at en av sykepleierne i Stockholm er død av korona. Kvinnen, i 40-årsalderen, jobbet med koronapasienter og ble testet på fredag. Samme dag skrev hun på Facebook:

«Be för mig att resultatet är negativt så vi kan fortsätta att ta hand om dem som behöver oss».

Hun testet positivt. I går døde hun.