Islam

Bønnerop over høytalere fem ganger daglig under ramadan

Fem ganger daglig, fra kl 6 om morgenen til kl 8 om kvelden, skal innbyggere i Minneapolis tvinges til å høre på bønnerop over høytalere fra en totalitær moské.

Islam oppfører seg likt verden over, inkludert i frihetens høyborg, USA. I minst tre delstater har islamske ledere klart å presse frem tillatelse til bønnerop fra moskeer ved bruk av høytalere. Sist ut er staten Minnsota, skriver Clarion.

Markerer revir

Dalia Al-Aqidi er utfordrer til kongressmedlem Ilhan Omar, sistnevnte kjent for å være en del av det ekspanderende islam i USA. Al-Aqidi sier det rett ut: Bønneropene er for å markerer territorium. Her er det vi og vår ideologi som råder. Moskeen som omtales er Dal Al-Hijrah, med tette bånd til Brorskapet og som endog har medlemmer som har forsøkt å verve seg til IS og al-Shabaab, forteller hun.

Strategien er videre denne: Man begynner i det små, at man «kun» ber om tillatelse under ramadan, som er fremgangsmåten som førte til adgang til bønnerop i Minnesota. Deretter vil de si til politisk ledelse at dette gikk jo så fint, og så ber de om tillatelse til bønnerop hele året, sier Al-Agidi. Og får de ikke et ja, roper de opp om rasisme.

Korona-strategien virker

Som i Danmark, brukes koronakrisen som argument. Folk er isolert i sine hjem. Bønneropene vil nå ut til dem, gjøre at de føler seg som en del av et fellesskap, «og sikre at de ber hjemme», sier en representant for CAIR, USAs Islamsk Råd Norge. Han fortsetter slik:

“That will be a part of the call is to make sure that people pray at home. We want to make sure people don’t put the pressure on, ‘I need to get back to the mosque and pray,’ and so by having these calls to prayer, I think it just eases people from feeling that need to connect.”

Skjermdump av Cedar-Riverside i Minneapolis, video hos Startribune.com.

Så uten bønnerop ville de strømmet til moskeen og stått skulder ved skulder? Ja, den tror vi på.

Den nevnte moskeen ligger i det som fremstår som et slumområde, Cedar-Riverside, dominert av somaliere.

Her er den første seansen med bønnerop i det offentlige rommet i staten Minnesota. Kommer snart til et sted nær deg?