Aktuelt

Krekar er i Italia

Krekar er sendt ut av Norge og er nå i Italia, kunne justisminister Monica Mæland fortelle på en pressekonferanse i dag. Mulla Krekar ble 12. februar vedtatt utlevert til Italia, der han er dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging. Advokat Brynjar Meling klaget inn vedtaket, men kom ingen vei…

Krekar er sendt ut av Norge og er nå i Italia, kunne justisminister Monica Mæland fortelle på en pressekonferanse i dag.

Mulla Krekar ble 12. februar vedtatt utlevert til Italia, der han er dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging. Advokat Brynjar Meling klaget inn vedtaket, men kom ingen vei og det endelige utleveringsvedtaket kom 13. mars i år.

Situasjonen i Italia har gjort at vi har avventet utsendelsen til det var både mulig og forsvarlig, sa Mæland, og fortsatte med at de er trygge på at han får den behandlingen han skal, i henhold til de lover og regler som gjelder i Italia. De lover og regler er nok en smule strammere enn her på berget, uten at de av den grunn bryter for eksempel menneskerettighetene.

Samtidig er jo Italia hardt rammet av covid-19, men rettssystemet er fortsatt i funksjon.

Men om mange puster lettet ut over at Krekar endelig er ute av landet, han har vært her siden 1991 da han fikk opphold som kvoteflyktning, så er advokat Meling ikke fornøyd. Det er jo forståelig når man mister en «sikker inntektskilde».

– De har ikke anstendighet til å la ham ta farvel med familien, sier Meling til VG, og fortsetter:

– Dette er en skammens dag for alle de som ikke har hindret utlevering av en åpenbart uskyldig mann.En skammens dag for PST, for Riksadvokaten, for Oslo tingrett, for Borgarting lagmannsrett, for Høyesterett, for regjeringen, for Høyre, for Venstre, for KrF, for regjeringen, for opposisjonen.

Nå ja, den «åpenbart uskyldige mannen» har siden 2006 vært oppført på FNs liste over personer med tilknytning til terrororganisasjonen al-Qaida. Allerede i 2003 ble han utvist fra Norge av «hensyn til rikets sikkerhet». Men det har ikke vært mulig å returnere Krekar til Nord-Irak da dødsstraff kan vente han der.

Det er for øvrig heller en smule betenkelig at Krekars familie er igjen i Norge.