Aktuelt

Nytt angrep i Tyskland – hva skjer i landet?

Tyskland rammet igjen.

– Rasisme er en gift. Hatet er en gift. Den giften finnes i samfunnet.

Ordene tilhører den tyske forbundskansler Angela Merkel og falt etter at ti mennesker ble drept i byen Hanau etter to skyteepisoder i byen 19. februar. I tillegg skjøt gjerningsmannen sin egen mor (72) og seg selv. Gjerningsmannen, identifisert som Tobias Rathjen (43), utførte drapene på to vannpipebarer og ofrene var hovedsakelige tyrkiske kurdere. 43-åringen etterlot seg et brev hvor han tilsto, i tillegg til en video med rasistisk innhold.

Hendelsen er kategorisert som høyreekstremt rasistisk terrorangrep. Etterforskerne som arbeider med saken mener at gjerningsmannen led av en alvorlig psykotisk lidelse.

Nå er Tyskland rammet igjen.

Omkring 30 personer, herav en rekke barn, er rammet etter at en mann (tysk statsborger på 29 år) i ettermiddag kjørte inn i et karnevaltog i byen Volkmarsen. Ifølge øyevitner skal bilen ha kjørt inn i folkemengden i full fart, og det heter at gjerningsmannen «åpenbart bevisst ønsket å ramme barn». Rundt ti av de rammede skal være alvorlig skadet.

Ett av vitnene skal ha fortalt at han så mange barn liggende «slengt på bakken».

Da bilen stoppet etter omtrent 30 meters ferd gjennom folkemengden, skal sjokkert og illsinte karnevalsdeltakere, inkludert foreldre til skadde barn, ha prøvd å gå til angrep på gjerningsmannen. Det endte med at politiet måtte beskytte gjerningsmannen.

Gjerningsmannen skal selv være skadd og er under behandling.

Det er ikke offentliggjort detaljer om mannens bakgrunn, men det heter at politikilder mener det «ikke er tegn på et politisk motivert forbrytelse», ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Samtidig mener politi og øyevitner at han kjøre inn i folkemengden med vilje. I tyske medier spekuleres det i om mannen var påvirket av alkohol. Det heter også at mannen tidligere ikke skal ha blitt notert som ekstremist eller islamist.

Merkels pressetalsperson, Ulrike Demmer, har i ettermiddag på vegne av Merkel uttalt følgende:

«Mine tanker er hos de sårede fra Volkmarsen og deres kjære. Jeg ønsker dere alle en rask og god bedring. Mange takk til politiet og alle nødetatene».

Forbundskansler Merkel har åpenbart ikke bare interne politiske problemer, hun synes også å ha mistet grepet på sikkerheten i Tyskland.