Politikk

IS-kvinnen har besøk av begge barna i fengsel

IS-kvinnen som presset seg tilbake til Norge med en angivelig dødssyk sønn, har besøk av både sønnen og datteren i fengsel.

Dette forteller sikre kilder til HRS. Vi kjenner til hvilket fengsel på Østlandet som den 29 år gamle kvinnen sitter i. Hun skal fra første stund etter at hun ankom fengslet hatt besøk av begge barna. Barna er der «støtt og stadig», sier en kilde. Altså må barna antas å være ved god helse, og i alle fall ikke så syk som blant andre kvinnens advokat formidlet til Regjeringen.

Dette forsterker inntrykket av at saken er en skandale som ikke tåler dagens lys.

Vil så Norges befolkning heller ikke få se sluttregningen for alle utgifter knyttet til operasjonen med å hente IS-kvinnen og hennes barn til Norge, inkludert utgiftene til advokat Nils Christian Nordhus?

Giftet seg med en jihadist, men er imot jihad

Kvinnen landet på Gardermoen natt til 18. januar. Hun og barna ble brakt rett til Ullevål sykehus. Alle skal ha blitt utskrevet for en uke siden, nærmere bestemt 29. januar. Barna er tatt hånd om av «offentlige instanser i samråd med mor», altså har IS-kvinnen minst én hånd på rattet overfor barnas omsorgssituasjon. Etter sykehusoppholdet ble kvinnen umiddelbart brakt i varetekt.

Barnets far er den drepte IS-terroristen Bastian Vasques fra Skien, som kvinnen dro sammen med fra Tyrkia til Syria allerede i 2012. Hun påstår at hun etter ankomst Syria kontinuerlig prøvde å ta seg ut av området og tilbake til Norge. Hun sier videre at hun aldri har støttet IS. Men hun giftet seg altså på islamsk vis med en terrorprofil i Norge, sentral i jihadgruppen Profetens Ummah, som antakelig ble drept i 2015. Da inngikk kvinnen nok et islamsk ekteskap med en IS-terrorist og fikk et barn til, datteren på 3 år

Ifølge kilder, bruker ikke kvinnen nikab i fengslet. Fengslet, som vi har vært i kontakt med, vil ikke uttale seg i saken. Ingenting bekreftes eller avkreftes.

Denne saken som veltet flertallsregjeringen, vil ri Regjeringen som en mare. Den har filleristet deler av befolkningens tillit til politisk ledelse.

En klam taushet

Statsminister Erna Solberg har kategorisk avvist overfor Stortinget at hun eller andre i Regjeringen kjente til guttens helsetilstand da han ankom Norge, som da plutselig ble et angivelig sykt barn.

«Jeg har ingen opplysninger om dette. Ingen av oss har opplysninger som er knyttet til hvor alvorlig (syk gutten er, red.) eller annet», sa Solberg nylig på Stortinget. Deretter viste hun til helsepersonell og familien til gutten som forvaltere av opplysninger om guttens helsetilstand (se om lag 03.22).

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide har kategorisk avvist at Utenriksdepartementet eller Regjeringen kjenner til helsetilstanden til gutten. Dette sa hun i Stortinget 27. januar på spørsmål fra FrPs Jon Engen-Helgheim:

Utenriksdepartementet har nå avsluttet denne saken og har ikke mottatt opplysninger om barnas helsetilstand fra norsk helsetjeneste etter at de ankom Norge. Slik skal det også være. For informasjon om helseopplysninger, må det henvises til helsetjenesten.

Det er godt mulig at Solberg-regjeringen ikke vet noe som helst om guttens helsetilstand etter ankomst Norge. Man var antakelig klar over at beslutningen om å hente hele familien til Norge var tatt på et grunnlag som ikke var vanntett. Da kan det rett og slett være smart å skjerme seg for innsyn i saken, slik at man kan gå fra den ene mikrofonen til den andre og fortelle at man intet vet om helsetilstanden, uten å lyve.

Så er det opp til oss borgere å tro hva vi vil. Vi minner om denne opplysningen: PST-ansatte som var med til Syria for å hente ut familien, var overrasket over hvor kvikk gutten var da de møtte ham.

Internt i PST skal flere ha stusset på at den antatt syke gutten var så aktiv og oppegående, forteller en sentral kilde i Justisdepartementet til Aftenposten.

Vi er nok flere som stusser.