Ytringsfrihet

Angrepet på ytringsfriheten: Hvem har lov til å si hva?

Er vi i ferd med å miste ytringsfriheten? Har vi virkelig glemt hva som stod på spill for 70 år siden?

Bente Haarstad, frilansjournalist med naturvitenskapelig utdannelse, la ut en tankevekkende status på Facebook natt til i dag. Haarstad mener at ytringsfriheten stadig får trangere kår i hele Vest-Europa. Hun kommer med en rekke aktuelle eksempler:

I Norge og Sverige er pensjonister straffedømt for å ytre seg kristisk til samfunnsutviklingen. Nå sist ble rettssystemet helt opp til Høyesterett brukt til å straffe en pensjonist, som i all sin frustrasjon over samfunnsutviklingen har sagt noe dumt i en lukket Facebook-gruppe. Sier du «kakkerlakk» om en person som har null tilhørighet til Norge, som har fått alt gratis, og som takker for det ved å skjelle og smelle mot nordmenn, så venter faktisk fengsel (betinget), pluss bot.

Sier du «Fuck jøder», i all offentlighet, men er artist med røtter i den ikke-vestlige del av verden, ja da synes norsk rett at det er innenfor.

Reagerer du som næringsdrivende på en kunde som bærer islamismens fremste symbol, selv når hun angivelig skal klippe håret som er skjult, ja, da blir du dømt for «hat».

Men er du politisk korrekt artist, og omtaler den samme frisøren som «nazifrisør» i en offentlig framført forestilling, ja da er det greit, mener norsk rettsvesen. Selv om nazifrisører var de som klippet jøder snaue før de ble sendt i krematoriene i Auschwitz.

Jøder og en kanne bensin

Det bør vekke bekymring at takhøyden ikke ser ut til å ha en grense overfor kanskje den minste minoriteten i Norge på rundt 1.500 personer, jødene. En så liten minoritet, og med en slik vanvittig historie med forfølgelse, utryddelse og fordrivelse, burde få de fleste til å være ekstra på vakt i forhold til hån og hets. Men, nei, det ser tvert om ut til å være motsatt. Jødene «i går» er igjen «dagens jøder».

Også når statskanalen NRK bruker et ord som «jødesvin», og later som om det er humor, så er det greit.

Likeså når når en rapper med røtter i Iran skriker «fuck jøder» fra scenen, så er det bare kritikk av Israel, mener riksadvokaten.

Likeså, når duoen Karpe, med røtter i ikke-vestlige land offentlig framfører “Jeg har fyrstikker, bleach og en kanne bensin – La meg tenne på en FpU-kar”, så er det også helt greit. Ikke noe hat der, nei.

Grenseløst også overfor Listhaug

En politiker som virkelig har fått smake avskyen i deler av folket, spesielt i sosiale medier, er FrPs Sylvi Listahug, som eksempelvis Sumaya Jirde Ali syntes fortjente et «fuck». Og politikere er også med på hetsen:

– Kast kjerringa på hue ut av regjeringa, sa tidligere AUF-leder Mani Hussaini om Sylvi Listhaug i en 1. mai-tale. Ikke noe problem med hatsk språk mot en norsk politiker, når en har røtter i Syria.

Til og med kritikk av ideologi – islam – kan hos våre naboer føre til at lovens lange arm hanker deg inn.

I Sverige er en pensjonist, 71-år gamle Denny, tiltalt for hets mot folkegruppe, etter å ha kalt islam for ”fascistisk ideologi”.

Og nåde den som påpeker fakta, som ekteskapet mellom en over 50 år gammel «profet», altså Muhammed, og et pikebarn.

I Østerriker er en husmor dømt for blasfemi etter å ha gitt privat undervisning i islam, der hun påpekte ekteskapet vel 50 år gamle Muhammed inngikk med 9 år gamle Aisha.

Så var det han unevnelige

Da er Haarstad kommet til den i dag unevnelige Toxxy Roxxxson. Nevnes hans navn åpent, risikerer man Facebook-fengslet – uten brød og vann.

I UK er TommyR blant flere som er straffedømt for å ytre seg om samfunnsutviklingen. Andre i samme liga, er nektet innreise i flere vestlige land, samtidig som det er fri flyt av islamske hatpredikanter over de samme grensene. Både TommyR og en voksende rekke kritikere av innvandringspolitikk og en viss religion er slettet fra så godt som alle sosiale medier. De fikk millioner av følgere, og ble dermed ansett som farlige. Fordi de påpekte sannheten og nådde ut til alt for mange.

I Frankrike, ytringsfrihetens bastion i sin tid, er det også magrere kår. Innvandring og islam skal man vokte seg vel for dersom man er opptatt av fakta.

I Frankrike er den franske forfatteren Renaud Camus nå dømt til to måneders betinget fengsel for taler han har holdt.

«Camus, som er mest kjent for boken om befolkningsutskiftning fra 2011 kalt Le Grand Remplacement, dømmes også til å betale 1800 euro til hver av saksøkerne, som ifølge noen medier er Licra og SOS Racisme.

Den førstnevnte talen han dømmes for, ble holdt i 2017 og finnes i engelsk oversettelse: Immigration has become invasion, invasion a migratory submersion. France and Europe are a hundred times more colonised, and more seriously so, than they ever colonised themselves. The only irreversible colonisation is a demographic one, the one which takes place via population transfer.»

Skal vi la mørket senke seg?

Siste setningen til Camus lyder i norsk språkdrakt slik: Den eneste koloniseringen som er irreversibel er den demografiske, koloniseringen som skjer ved å forflytte befolkninger.

– Men det er det altså forbudt å påpeke, skriver Haarstad. Og hun spør: «Skal vi la mørket senke seg over Vest-Europa, og si at friheten våre forfedre risikerte livet for bare 70 år siden er glemt?»

Nei, Haarstad, det skal vi ikke. Vi skal gjøre som deg: Holde ytringsfrihetens fane høyt – hver dag. For det fortjener vi og ikke minst våre etterkommere.