Aktuelt

Åkesson til topps igjen. Löfven med dårligste måling på 40 år

Statsminister Stefan Löfven i Socialdemokraterna må bare innse at svenskene har våknet. Nå velger det svenske folk Jimmie Åkessons Sverigedemokraterne.

Ikke siden meningsmålingene startet for 40 år siden, har Socialdemokraterna (S) hatt en dårligere velgeroppslutning.

Det er DN/Ipsos måling som slår fast at S på ett år har gått ned syv prosentpoeng, fra 30 til 23 prosent oppslutning. Det er også en nedgang på 1,5 prosentpoeng på en måned, ifølge Ipsos, som betegner tapet for Stefan Löfven og sosialdemokratene for «forbløffende».

Siden S inngikk den såkalt januaravtalen (bestående av regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet, med støttepartiene Liberalerna og Centerpartiet) har altså partiet bare rast i oppslutning.

Meningsanalytiker i Ipsos, Nicklas Källebring, mener utviklingen for S er «dramatisk».

Og hvem er den politiske vinneren?

Sverigedemokraterna (SD) beholder sin sterke posisjon. 24 prosent sier de ville stemt på Jimmie Åkesson og SD om det var valg i dag. Det gjør SD fortsatt til Sveriges største parti.

Ipsos merker seg også at at SD har holdt seg stabilt på 23 til 25 prosent siden høsten 2019.

Moderaterna (Høyres søsterparti), som har holdt armlengdes avstand til SD over tid, kan bare konstatere at de selv vaker rundt 17 prosent. Men kanskje siden partiet har ikledd seg neseklype og faktisk imøtegått SD på visse politiske områder, ikke minst på innvandringsfeltet, kan de likevel notere en fremgang på 1 prosentpoeng fra forrige måling (desember 2019).

Målingen viser at begge regjeringspartiene går ned fra forrige måling, Miljöpartiet, alltids noe mindre enn S, med 1 prosentpoeng (til 4 prosent). Det samme gjør støttepartiet Liberalerna (også til 4 prosent), mens det andre støttepartiet Centerpartiet går 1 prosentpoeng opp (til 9 prosent).

Også Vänsterpartiet og Kristendemokraterna går 1 prosentpoeng opp (henholdsvis til 11 og 7 prosent).