Innsparket

Nytt gårdsran: par i 85-årsalderen grovt mishandlet

I Sør-Sverige har det den siste tiden vært flere ran på gårdsbruk. I går kveld opplevde et par i 85-årsalderen marerittet. De ble grovt mishandlet og tvunget til å gi fra seg verdisaker. Politiet gir ingen informasjon til allmennheten, men nå begynner innbyggerne selv å ta grep.

Den siste tiden skal det ha vært rapportert om flere ran på gårdsbruk i Sør-Sverige, nærmere bestemt Österlen og Söderslätt.

På torsdagskvelden 30. januar ble et eldre ekteparet i 85-årsalderen ranet og grovt mishandlet på sin gård i Sjöbo kommune i Österlen.

Det skal har vært to menn og en kvinne som tvang seg inn på gården. De tok en kniv fra kjøkkenet som de truet ekteparet med. Mannen skal ha blitt utsatt for massiv vold, og blødde kraftig. Også den eldre kvinnen ble slått, og tvunget til å gi fra seg pin-koden til parets bankkonto. Gjerningspersonene tok også med seg bilnøklene, antakelig for å forhindre at noen skulle følge etter dem.

Ranet skal ha vært over på ca. 10 minutter.

Det var en nabo som hjalp paret med å melde fra til politiet. Det skal ha blitt iverksatt en større politiaksjon for å spore opp ranerne, men uten hell.

Politiet i region Sør bekrefter hendelsen, men vil ikke si noe mer.

Ransraid – politiet sier lite

Det første ranet mot gårdsbruk skjedde 13. januar, der en mann i 70-årene i Fuglie ble offeret til to menn og en kvinne. To dager senere ble et gårdsbruk i Tomellila kommune ranet, som ligger ved Sjöbo kommune. Også dette ranet ble utført av to menn og en kvinne. 18. januar ble en eldre mann i Borrby forsøkt ranet, men han klarte å forhindre dem i å komme inn.

Den 20. januar slo ranerne til mot grev Carl Pipers (73) hjem, Högestad slott og gods. Han ble slått og mishandlet, og ranet skal ha pågått i «relativt lang tid». Med Piper i et jerngrep skulle han guide gjerningspersonene rundt i det enorme huset og andre bygninger på eiendommen. Men Piper var klarttenkende nok til å lede ranerne til en bygning som han visste kom til å utløse alarmen og kameraovervåkingen. Da forsvant gjerningsmennene raskt fra stedet.

Men til tross for at mye tyder på at det er de samme gjerningspersonene som terroriserer deler av Sør-Sverige, så virker politiet handlingslammet. De har gått ut med en advarsel på Facebook til beboerne, men ikke antydet noe om hvem eller hva man egentlig har grunn til å frykte.

Gitt at politiet etter all sannsynlighet sitter med bilder fra overvåkningskameraene til Pipers slott og gods, så kunne det kanskje vært en idé å gå ut med et hint eller en antakelse? Politiet har tidligere sagt at det viktigste for dem er allmennheten.

«At man er våken, oppmerksom og forteller til politiet hva man ser,» var politiets budskap.

Det har kommet frem at ranerne ser ut til å velge seg noe avsidesliggende gårder som det er mulig å kjøre bil helt opp til. Men ikke engang hvilken bil eller biler gjerningspersonene benytter, vil politiet si noe om. Tvert om vil de ikke kommentere hvilke bevis de har samlet inn. Ifølge dem handler tausheten om ikke å påvirke vitner.

Innbyggerne tar grep

Mens politiet frykter at informasjon skal påvirke vitner, tar innbyggerne saken i egne hender. Du kan nok «kødde» langt lenger med kaffe latte-drikkende byfolk enn med bønders sikkerhet.

Innbyggere i både Österlen og Söderslätt har startet med å barrikadere gårdene sine ved hjelp av diverse utstyr. For eksempel har noen bygd hjemmelagede veisperringer eller parkert kjøretøy på tvers av innkjørsler for å forhindre at biler kommer inn på gårdsplassen.

Så er spørsmålet om hvem som tar ranerne først: politiet eller forbannede bønder. Jeg ville ikke underskrevet på at ranerne har lite å frykte i møte med de rette bøndene – selv om ranerne ser ut til å ha pekt seg ut eldre personer. For utviklingen i Sverige gjør at man ikke er lengre er sikker på at folk flest stoler på at politiet makter å løse sine oppgaver. Det er i seg selv dypt tragisk.

Det skal være 10 politifolk som jobber med denne saken, men så langt ser ikke ransbølgen ut til å være slutt. Kanskje på tide å sette inn Forsvaret?

(Saken bygger på artikler i Expressen og Samnytt)