IS-kvinnen: Hvem snakker sant? Erna Solberg, Jøran Kallmyr eller Aftenposten?

Dramaet rundt IS-kvinnen og hennes sønn fortsetter. Nå påstår statsministeren, ifølge Aftenposten, at alle statsrådene var informert om "dilemmaene", altså usikkerhetene, også rundt barnets helsetilstand. Kallmyr sier på sin side at de kun ble fortalt at gutten var "dødssyk". Hva er sant?

Statsminister Erna Solberg (H) går ut mot Jøran Kallmyr (FrP) som forlot justisministerposten i går. Solberg mener alle statsrådene var informert om samtlige forhold rundt IS-kvinnens angivelige syke sønn. Dette er ingressen til Aftenposten:

«Jørun Kallmyr har visst om alle forbeholdene og alle utfordringene som har vært knyttet til denne saken, sier Erna Solberg om sykdomsbildet til den IS-siktede kvinnens barn.»

Kallmyr sa på sin side i går at han og andre statsråder fikk beskjed om at barnet var «dødssykt». Det var aldri noe snakk om «antatt» sykt barn. Kun «dødssykt» barn.

Det samme har HRS hørt fra andre kilder, nemlig at utenriksminister Ine Eriksen Søreide var svært tydelig overfor regjeringskollegaer – hele tiden – under prosessen med å hente gutten til Norge. Hun skal intenst ha insistert på at barnet var i ferd med å dø.

Skaper mistanke

Kallmyr sier:

– Vi har hele tiden blitt fortalt at dette barnet er dødssykt. Vi har ikke fått informasjon som skulle tilsi noe annet.

Operasjonen som utløste at FrP gikk ut av Regjeringen, har vært tåkelagt på en rekke områder like før og etter at kvinnen og barna landet på Gardermoen forrige uke. Kallmyr sier at han tror «offentligheten har mye å tjene på at dette (sannheten, red.) faktisk kommer frem.»

– Hvis ikke, blir det mange konspirasjonsteorier. Det kan bare møtes med åpenhet, sa han.

Nå svarer Solberg ham i Aftenposten med det som fremstår som benektelse.

Solberg mener altså at Kallmyr har visst om alle forbeholdene og dilemmaene i saken.

– Det har alle statsråder vært, sier hun.

Ettersom kilder forteller HRS at det Kallmyr sier stemmer, og at utenriksminister Eriksen Søreide var meget pågående overfor resten av Regjeringen i prosessen for å hente denne gutten og moren til Norge, er det grunn til å tro at Kallmyr har rett. Hva har han å tjene på ikke å fortelle hva han faktisk ble informert om? For FrP er nok interessert i å komme i en posisjon etter valget i 2021 der partiet og Høyre er store nok til å kunne regjere sammen. Det er nærliggende å spekulere i om utenriksministeren ble forført av av eget departement.

Solberg står fremdeles fast på at man ikke kan offentliggjøre sannheten om barnets helsetilstand, det til tross for at flere juridiske eksperter hevder at det ikke kan være problematisk å bekrefte eller avkrefte om gutten er alvorlig syk. At dette ikke gjøres, styrker selvsagt oss borgeres mistanke om at Høyres statsråder i denne Regjeringen har noe å skjule, ettersom det var nettopp Høyre som snudde og slik tilrettela for at IS-kvinnen ble hentet til Norge med barna.

Ikke lurt

I Debatten (NRK) mandag denne uken, der Jan Tore Sanner mer enn blamerte seg som politiker, ville heller ikke han fortelle om Regjeringen på selvstendig initiativ hadde fått helsesjekket gutten, eller om UD på selvstendig grunnlag hadde innhentet informasjon om guttens helsetilstand, før beslutningen om å hente familien til Norge ble tatt. Sanners taushet skapte dermed også mistanke om at UD – og derav utenriksministeren – ikke visste mer enn det som allerede hadde vært omtalt i mediene om guttens mulige helsetilstand, før gutten og IS-moren landet på Gardermoen. Nå bekreftes det at mistanken var berettiget. Solberg sier:

– Norsk utenrikstjeneste kan ikke og skal ikke sette diagnoser. Vi har måttet forholde oss til opplysninger fra lokale helsetilbydere i leiren. I regjeringens behandling har alle disse spørsmålene vært tydelige. Forbeholdene og utfordringene knyttet til dette har vært kjent.

– Kan regjeringen ha blitt lurt?

– Nei, vi har basert oss på den informasjonen vi har hatt mulighet til å ha tilgjengelig.

Jo, du og utenriksministeren kan absolutt ha blitt lurt, blant andre av kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus, som til de grader slo på stortrommen i fjor høst om et nært forestående dødsfall i Al Hol-leiren. 

Vet egentlig ikke

Solberg vedgår altså at verken hun eller andre partifeller i Regjeringen eller UD visste om barnet var alvorlig sykt da de bestemte seg for å hente det til Norge. Etter at gutten kom til Norge har begrepet «antatt alvorlig syk», blitt brukt:

– Vi har brukt det begrepet fordi det ikke er fastsatt noe sykdomsbilde av norske myndigheter. Det er basert på den informasjonen som er gitt oss av lege, fra sykehusopphold og det advokaten har gitt og alt mulig annet. Man må huske hvilken kaotisk situasjon det har vært i dette området (vår utheving).

Men Kallmyr sier altså at informasjonen fra Solberg og Eriksen Søreide var at barnet var «dødssykt». Er det utenriksministeren som ble lurt? Og som deretter feilinformerte Regjeringen, og så Stortinget, uten selv å forstå at det var det hun gjorde?

Denne farsen kommer til å fortsette å putre, og den vil skape ytterligere mistillit til politisk lederskap så lenge fakta søkes skjult. Vil FrP gå på talerstolen i Stortinget og presse Solberg og Eriksen Søreide?

Ikke det at vi tror at den nakne sannheten kommer på bordet. Den kommer nok aldri på bordet hvis ikke våre tyngste medier begynner å grave i detaljene. De var jo heiagjeng i henteprosjektet, så det spørs om de er interessert i å få frem fakta om gutten, som PST «stusset» over var «så aktiv og oppegående» da de hentet ham i leiren. Men hvis mediene lukter statsrådsblod – Eriksen Søreide – klarer de kanskje å legge bort eget havari, nemlig at også de gikk på limpinnen?

For alle forstår at dersom gutten er alvorlig syk, ja, så hadde akkurat det etter all sannsynlighet blitt formidlet for lengst fra Regjeringens side.