Politikk

FrP knuser Høyre etter knefallet for IS-kvinnen

Høyres snuoperasjon for IS-kvinnen og derav FrPs sorti, sender sistnevnte til himmels på ny måling. Siv får bekreftet at hun gjorde rett.

Sentios måling på oppdrag fra Nettavisen gir Fremskrittspartiet hele 17,5 prosent. Det er en fremgang på 6,8 prosentpoeng fra forrige uke, da den ordinære januarmålingen ble presentert – og den målingen ble tatt opp før FrP gikk ut av Solberg-regjeringen.

– Frp gjør en kanonmåling med 17,5 prosent. Åpenbart at de har tjent på å gå ut av regjering, og å stå opp for det som er en viktig sak for partiet og deres velgere, sier Martin Stubban hos Sentio til Nettavisen.

Ikke bare gjør FrP en kanonmåling, som også gjør dem til landets nest største parti, men partiets lojalitet øker også kraftig. Mens bare 57 prosent av FrPs velgere i forrige måling sa at de ville stemt på partiet igjen, sier nå 82 prosent det samme.

Høyre gjør en elendig måling. De ender på 16,7 prosent, ned 4,3 prosentpoeng på få dager. Velgerlojaliteten sliter også Høyre med. Kun 58 prosent av Høyres velgere ved 2017-valget sier de ville ha stemt på partiet igjen.

– Det ser derfor ut til at høyrevelgerne fra 2017 vil ha en tydelig blå profil på regjeringsprosjektet, samtidig som IS-kvinnesaken nok har påvirket, sier han.

At hentingen av IS-kvinnen og de to barna har spilt inn er sikkert riktig, da FrP nettopp gikk ut av regjeringen på grunn av den. Men Høyre bør også gruble over hvor lenge den saken vil hefte med Regjeringen, all det tid de ikke klarer å gi velgerne et ja- eller nei-svar på om gutten var/er dødssyk eller om Regjeringen ble lurt.

Høyres gjenværende regjeringskollegaer, KrF og Venstre, har heller ikke mye å glede seg over. KrF går fra 3,0 til 3,9 prosent, altså en liten opptur med fattige 0,9 prosentpoeng. Inntoget av Knut Arild Hareide i Regjeringen, som skulle bidra til å spleise fløyene i partiet, synes med andre ord å ha liten effekt. Venstre på sin side kan slite med å holde tårene tilbake. Partiet halveres til fra 4,1 til 2,0 prosent.

For øvrig er det nok ikke mange velgere som synes det er greit at to mikropartier får så stort gjennomslag i Solberg-regjeringen, og som slik sett savner en tydeligere blå profil. Man kan virkelig spørre seg hva Høyre har rotet seg opp i.

– Disse tallene er vi selvfølgelig ikke fornøyde med. Med forrige ukes regjeringsendring i minne er det allikevel ikke helt overraskende at velgerne er noe usikre på hva som blir regjeringens vei videre, sier Høyre-nestleder og finansminister Jan Tore Sanner til Nettavisen.

Vel, hvis det fortsetter slik som det har vært de siste årene, så vet vi velgere godt hva vi har i vente: kompromisser med uklar profil, høyere innvandring, flere klimatiltak og ufattelig høy pengebruk.

Når FrP nå er gått ut av Regjeringen, krever de klærne sine tilbake fra Senterpartiet. Sp går tilbake 4,3 prosentpoeng og ender på 12,5 prosent. FrP-velgerne som Sp har hatt til låns tror nok mer på orginalen enn på kopien. For det er nok ikke mange, heller ikke internt i Sp, som tror at Sp vil få særlig gjennomslag i en rød-grønn regjering for den politikken de har frontet i FrPs «gråværsperiode».

Arbeiderpartiet er fortsatt Norges største parti, men de ligger bare å vaker rundt 25 prosent. Ved forrige måling hadde Ap 25,4, nå 25,6 prosent.

Et annet parti som kan glede seg, er derimot Rødt. Antakelig som et motsvar til FrP, så øker partiet med 2,3 prosentpoeng, til 6,9 prosent.

Nettavisen