Aktuelt

Forbud mot burka og nikab i Arendal kommune

Det gikk et flertall inn for i bystyret i dag.

Det blir forbudt for ansatte i Arendal kommune å bruke heldekkende ansiktsplagg, som burka og nikab, på jobb.

Det har bystyret bestemt med 21 mot 18 stemmer.

Debatten ble lang, selv om de fleste mente at det er viktig med å se hverandres ansikter. Uenighet besto hvorvidt et slikt forbud er nødvendig, med det utslitte argumentet «det gjelder så få».

At vi i Norge i det hele tatt skal akseptere ansiktstildekking i det offentlige rom, er og forblir en gåte. Det er ingenting som tilsier det, verken når det gjelder åpenhet, fellesskap, menneskerettigheter (ikke minst kvinners frihet), av sikkerhetsmessige grunner eller under dekke av såkalt religionsfrihet. Ansiktstildekking er mot alle de verdier vårt land er tuftet på. 

Hvis noen skulle klare å overbevise om at slik tildekking må tillates innenfor religionsfriheten, må vi ta en ny runde med denne friheten. For det er åpenbart noen som ikke klarer å forvalte en slik frihet til annet enn egoisme. Et godt sted å begynne da er å redefinere det til «religiøs frihet», som på lik linje vil favne dem som har valgt å ta avstand fra all religion.