Integrering og integreringspolitikk

Ungdomsskole på Oslo øst holder åpent i jula

Etter ønske fra elever har ungdomsskolen valgt å holde åpent i jula, fordi de samme elevene ikke feirer jul.

Det er Jordal skole på Vålerenga på Oslo øst som har tatt valget om å holde åpent på julekvelden, samt 1., 2. og 3.juledag. Tiltaket henger sammen med at det er mange elever ved skolen som ikke feirer jul, og forslaget kom fra elevene selv.

– Da kan alle fridagene i julehøytida bli ganske kjedelige for unge tenåringer, sier rektor Halvor Holm til Utdanningsnytt.no, og fortsetter:

– Overfor miljøarbeiderne våre har elever skildra lange julekvelder der aktivitetstilbudet er vandringer i mørke og kalde gater der alt er stengt. Derfor har ungdommene bedt oss om hjelp til et alternativ, og det vil vi prøve å etterkomme, forteller Holm.

Nå kan en jo kanskje spørre seg om det er skolen eller foreldrenes ansvar å ta seg av egne barn og unge, selv om de ikke feirer jul, eller om det er samfunnet som må tilrettelegge slik at ikke «aktivitetstilbudet er vandringer i mørke og kalde gater der alt er stengt».

For rektor Holm er veldig nøye på at skolens tilbud ikke er noe «alternativ jul». Men skolen kan visstnok tilby noe som foreldrene ikke evner, nemlig «god plass, og sittegrupper både i store fellesrom og i små grupperom. Vi har fjernsyn, og vi har tilgang til spill og til filmer som ungdommene kan hygge seg med, sier han. I tillegg vil det være mulig å spille både håndball og basketball.» Og sulte skal de heller ikke, for det blir servering både på julekvelden og på juledagene. Vi snakker nok verken julemat eller tradisjonsmat.

Det er ansatte ved skolen som heller ikke feirer jul som skal være på jobb disse dagene.

Jordal skole har søkt Utdanningsetaten i Oslo kommune om penger, som de satser på at de får. Uansett skal tiltaket gjennomføres i år. Det forventes at det kommer en 40-50 elever.

Si hva du vil, men samfunnet vårt endres i rekordfart. Noen grupper kan åpenbart forvente spesialordninger som andre bare kan drømme om. Det er sikkert mange grupper, idrettsgrupper eller andre foreninger, som ønsker seg tilgang til idrettshaller, mat og annet i julen, uten at så mange kommer til å løfte en finger for dem. De får trø gatelangs i mørket.

Så skal det sies: tiltaket kan være godt for å demme opp om ungdomskriminalitet i jula, men nå må vi også snart vise at vi mener alvor når vi snakker om foreldrenes ansvar. I det minste burde det vært foreldrene til disse elevene som både sto for arrangementet, maten og kostnadene.