Terrorisme og ekstremisme

Terrormistanke i Sverige: «folk skal dø»

Bare dager etter at London igjen er blitt utsatt for terror, der Usman Khan (28) klarte å drepe to unge mennesker med kniv og såre ytterligere tre før han selv ble skutt og drept, står Sverige overfor et terrorforsøk. 

På lørdags ettermiddag braste det en bil gjennom veggen i en idrettshall i Märsta (tettsted utenfor Stockholm) midt under en pågående håndballkamp mellom 14-årige gutter, melder Aftonbladet. Det brøt ut panikk og over høytalerne ble det ropt beskjeder om evakuering, spillere og publikum prøvde å flykte unna det de ikke visste hva var.

Politiet trodde først de sto overfor en fyllekjører (29), og siktet han for det. Dermed ble den lettere skadde mannen også sluppet fri.

Men på søndags morgen gikk det opp for politiet at saken kunne handle om noe helt annet. I et brev som politiet hadde funnet på mannen sto det blant annet «folk ska dö», samt at Usama bin Ladens navn var nevnt. I tillegg ble det avdekket at kjøretøyet som mannen benyttet under hendelsen var «rigget». Blant annet var et bilbatteri med kabler bundet fast til gasspedalen.

Hendelsen ble så klassifisert som en «särskild händelse» og forsøk på mord, og beredsskapstroppen (innsatsstyrker) ble hentet inn. Også Sikkerhetspolitiet (Säpo) ble koblet inn, da for å vurdere om det kan ligge et mulig terrormotiv bak. Beredsskapstroppen slo til ved mannens bosted på søndagskvelden.

Den mistenkte mannen har mange likhetstrekk med Khan-terroristen i London. Som Khan er mannen en kjenning av politiet, og begge sonet de lange straffer og begge slapp de ut årevis tidligere enn hva straffeutmålelsen tilsa.

Den mistenkte Märsta-terroristen ble i 2014 dømt til åtte års fengsel for drapsforsøk, mishandling og brudd på våpenloven. Han hadde da skutt en mann med fire skudd som traff i kroppen og i hodet. Offeret fikk livstruende skader, men overlevde.

Mens han har sonet dommen har han oppført seg både truende og voldelig. Han har mottatt flere advarsler og også blitt plassert i en isolasjonscelle. Likevel ble mannen i slutten av oktober i år, betinget løslatt. Hva betingelsene er, sier ikke saken noe om, men det kan for eksempel være meldeplikt. Likevel, uker etter etter løslatelsen, gyver han løs på uskyldige mennesker igjen. Denne gangen med barn som hovedmål.

Politiet oppfører seg som oksen Ferdinand i møte med hardbarka matadorer. Det lover ikke godt for befolkningens trygghet.

Khan, som ble fengslet i 2012 for terror, ble prøveløslatt i desember i fjor. Alltids hadde han fotlenke, men den forhindrer han ikke å utføre terror. I tillegg har blomsterpolitiet kanskje kommet til at Khan nok ville bli en snill mann, da han under soning ba om hjelp til avradikalisering. Men det er vel trolig at Khans såkalte ønske om avradikalisering ble uttalt fordi han vet at det er akkurat dét politiet og samfunnet vil høre – og kanskje han allerede da tok et langt skritt nærmere friheten?

Hvor naiv skal vi fortsette å være? Er det på tide å ta et oppgjør både med sosionomiseringen av politet, straffeutmåling og soningstid, samt reglene for prøveløslatelse?