Aktuelt

Svensk politi viser bilde av voldtektsforbryter – selv om han er mørkhudet

Ser vi en strategiendring i svensk politi?

Faksimile fra Aftonbladet

Svensk politi, som resten av myndighets-Sverige og sin villfarne politikere, har hatt berøringsangst for alt som kunne virke forstyrrende på den flerkulturelle drømmen, som har tatt landet inn i et mareritt.

Sjelden gir politiet noe signalement som kunne tilsi at publikum faktisk kan bidra, om det ikke er detaljer om «ting» (som en sykkel, bil, klær eller lignende) og bilder av antatte gjerningspersoner synes å ha vært tabu. Selvsagt vet vi hvorfor. Det ville være som en bevisførsel for at svært mye av voldskriminaliteten i Sverige er innvandringsrelatert.

Men plutselig nå kom bildet. Så viser seg at under et døgn etter at publikum fikk se bildet av voldtektsforbryteren, så har politiet fått nok tips til at de mener å ha identifisert han. Dog er han ennå ikke pågrepet.

Natt til 5. oktober: Etter en kveld med venninner på byen i Göteborg tok Linn (26) og en kamerat seg nattmat på Burger King. Kameraten følge henne til toalettet og vendte tilbake for å ta imot maten. Mens hun er på do, bankes det hardt på døren. Hun tror det er noen som er «veldig nøden» og skynder seg ut. Men her møter hun en totalt ukjent mann, som dytter henne tilbake igjen og låser døren. Hun blir voldtatt. Etter voldtekten går mannen rolig ut.

Til Aftonbladet forteller Linn at hun ble helt paralysert av overgrepet, og til tross for at hun visste at det sto politi bare noen meter bortenfor døren, så klarte hun ikke å rope.

Etter voldtekten har hun hatt følt seg dårlig og har problemer med å sove.

– Jeg føler meg avskyelig, trist og jeg hadde nokså ondt etter hendelsen. Jeg får flashbacks hele tiden, men jeg prøver å huske så mye som mulig for å hjelpe til med etterforskningen, sier Linn.

Gjerningsmannen ble fanget på overvåkningskamera. Og den 21. november, Efterlyst i TV3, – om lag syv uker etter voldtekten – kommer politiet til at de skal publisere bilde av mannen.

Det var Linn glad for, for hun ønsker å advare andre jenter om voldtektsmannen og hun håper at flere tør å anmelde overgrep og voldtekt.

– Jeg forstår at det er vanskelig å anmelde, kanskje det var lettere for meg fordi jeg aldri hadde sett ham før. Men jeg synes det er viktig at jeg viser meg fram og tør si som det er. Det er han som skal skamme seg, ikke jeg.

Om han ikke skammer seg, så er det i alle fall bra at han blir hengt ut for spott og spe. Så er det å håpe at politiet innser at hvis de skal få fortgang i oppklaringen av saker, så må de dra veksler på publikum. Så kan det også være at nettopp bilder i offentligheten kan ha en preventiv effekt. 

(Interessant nok har Aftonbladet i ettertid valgt å anonymisere bildet av voldtektsforbryteren. Ble det litt for mye for denne sosialdemokratiske avisen?)