Aktuelt

Rå vold mot 16-åring: 180 timers samfunnsstraff

Tirsdag møtte en 18-åring i Oslo tingrett tiltalt i en voldssak mot en annen tenåring, melder VG. I september i fjor utøvde 18-åringen, sammen med flere, rå vold mot den da 16-årige gutten. Han ble slått og pisket med balltre, pinner, belte og metallstang. I deler…

Tirsdag møtte en 18-åring i Oslo tingrett tiltalt i en voldssak mot en annen tenåring, melder VG.

I september i fjor utøvde 18-åringen, sammen med flere, rå vold mot den da 16-årige gutten. Han ble slått og pisket med balltre, pinner, belte og metallstang. I deler av overgrepet var han bundet til en stolpe med en kjetting. Dagen etter denne hendelsen, utøvde tiltalte vold mot fornærmede igjen.

– Det som står i tiltalen er ganske riktig, sa 18-åringen i Oslo tingrett.

Den fornærmede nå 17-årige gutten fortalte at han fryktet for sitt liv.

Det heter at fornærmede og tiltalte ikke kjente hverandre fra før, men ut fra saken går tankene lett til den importerte æreskulturen. For ifølge tiltalte skal fornærmede ha tatt kvelertak på søsteren hans, så angrepet kan ha vært en djevelsk hevn. I tingretten nektet 17-åringen for å ha tatt kvelertak på søsteren til 18-åringen, men under mishandlingen hadde han ikke turt annet enn å si at han hadde gjort det. Hva som er sant er jo ikke godt å si, men uansett er voldsepisoden for rå til at det finnes noen unnskyldning.

I tillegg ble mishandlingen filmet, og det var slik saken ble avdekket. For 17-åringen anmeldte ikke, angivelige på grunn av trusler om mer vold, og da han måtte på legevakta etter voldshendelsen, blant annet pga kjevebrudd, diktet han opp en historie om fall i trapp på en sykkel.

En ukes tid etter hendelsen sirkulerte en voldsvideo på snapchat på en ungdomsskole. Den viste fornærmede fastbundet med kjetting til stolpen, mens han ropte. Flere personer vises på filmen, som slo, sparket og pisket han med et belte. En av de ansatte på skolen ble oppmerksom på filmen, og kontaktet politiet. Via filmen klarte politiet å identifisere de involverte. I tillegg sirkulerte det en annen film, nmelig voldsutøvelsen som 18-åringen gjorde dagen etter. Da skal han slått fornærmede i ansiktet. Det kalte tiltalte i retten for «lekeslåssing».

Det hele er så sykt rått og ekkelt at man knapt vet hva man skal si. Men i retten erkjente tiltalte straffskyld for den første mishandlingen, og delvis straffskyld for hendelsen dagen etter. Aktor Ingrid Hærem la ned påstand om samfunnsstraff på 180 timer. Tiltaltes forsvarer, Marijana Lozic, hadde lagt ned påstand om samfunnsstraff på 120–150 timer.

180 timer samfunnsstraff. 180 timer tilsvarer 24 vanlige arbeidsdager på 7,5 timer, men samfunnsstraff, som er det mest brukte alternativet til fengselsstraff, utmåles ikke i dager, men i et antall timer som skal gjennomføres innen en tidsfrist. Og hva skal så «straffen» innebære, jo arbeid i for eksempel frivillige organisasjoner, sosiale institusjoner, skoler, barnehager eller lignende

En så mild straffereaksjon på så, i min tolkning, grov vold, styrker nok ikke folks rettsfølelse.

Og på toppen av det hele, så fremkommer det at den tiltalte 18-åringen for tiden er varetektsfengslet i Eidsberg fengsel, da hann etterforskes i forbindelse med kidnapping av fire mindreårige gutter i Oslo. Dette må være en steike, flott gutt, så hvem ønsker han i sammfunnsarbeid?

Det heter også fra aktor Hærem at det har vært flere siktede i saken, der noen har fått saken henlagt på grunn av bevisets stilling, mens andre har fått andre straffereaksjoner. Vel, å kalle det «straffereaksjoner» kan jo vise seg å ta vel hardt i.

Og så tror noen at ungdomsvolden og gjengutviklingen i Oslo vil avta?