Kriminalitet

Utrolig at det ikke gikk verre

Etter dagens hendelse på Torshov i Oslo er det nesten et under at det ikke endte verre enn det gjorde.

Nå skal begge de involverte være pågrepet, en 32-årig mann og kvinne på 25 år. Ifølge politiets pressekonferanse er begge norske, med opprinnelse fra østlandet og være kjenninger av politiet. Mannen skal tidligere ha vært dømt for både narkotikakriminalitet, ulovlig våpen, vold og annet.

Paret skal først ha vært i en bilulykke i området, der bilen de kjørte i havnet på taket utenfor veien etter for høy fart i en rundkjøring. Denne ulykken førte til at ambulanse og politi kom til stedet, men det involverte paret hadde nok lite interesse av å møte politiet. De stakk av fra åstedet, der mannen ble observert med en velfylt Ikea-pose.

Mannen skal så ha benyttet sjansen til å kapre ambulansen, hvor det skal ha vært tre personer til stede. Bare 15 minutter senere skal politiet ha klart å stoppe ambulansen og overmanne gjerningspersonen. Da hadde de forsøkt å stoppe ambulansen ved å skyte hull i dekkene, men endte opp med å måtte kjøre inn i den med med flere biler, visstnok også inkludert en annen ambulanse. Etterpå dro politiet gjerningsmannen ut gjennom bilvinduet og tjoret han fast til en båre.

Gjerningspersonen under pågripelse (foto HRS)

Politioppbudet var stort, inkludert terrorpoliti.

Men innen den tid hadde mannen drevet «galmannskjøring» og meiet ned folk som gikk på fortauene. Ifølge det politiet har oversikt over nå, er det kun snakk om lettere skader, blant annet på et 7 måneder tvillingpar hvor barnevognen de satt i ble truffet av ambulansen. Ifølge politiet har gjerningsmannen bevisst kjørt opp på fortauet for å ramme tilfeldige ofre. Det er vanskelig å si med sikkerhet på nåværende tidspunkt, men hvis det stemmer at mannen var ruset på narkotiske stoffer, så kan vi snakke om en mann som ikke evnet å kjøre bil. Det kan jo den tidligere bilulykken også vitne om.

Samtidig var mannen visstnok ikledd skuddsikker vest og i ambulansen hadde mannen brakt med seg både våpen og narkotika. Ifølge Nettavisen er det snakk om «betydelige mengder» narkotika, som igjen kan tyde på om at paret var på vei for å selge stoffet. Siden vi nok ikke snakker noe «trygt miljø» for narkotikatransaksjonen kan de hatt med seg hagle og maskinpistol. Det er uansett spekulasjoner fra min side, samtidig som en bevisst handling for å ramme uskyldige gjør at politiet kan sikte han for drapsforsøk. Så er spørsmålet om det utstedes en terrorsiktelse.

Kvinnen skal være siktet for befatning med våpen. Antakelig er de også siktet for befatning med narkotika.

På pressekonferansen ble politiet spurt fra mediene om gjerningsmannen hadde noen befatning med høyreekstreme miljøer, noe politiet sa de ville undersøke da all historikk på de siktede ville være av interesse.

Selv om politiet ikke vil si noe om motiv for hendelsen, er det flere ting som tyder på at i dag har fått et møte med Oslos kriminelle underverden.

Samtidig må jo politiet roses for sin innsats. De synes å ha hatt rask og god kontroll på situasjonen.

(Forsidefoto HRS)