Terrorisme og ekstremisme

Sverige en voksende trussel mot Norge. Hva gjør vi?

Stefan Löfvens regjering vil ikke ta fra IS-krigere og andre terrorister det svenske statsborgerskapet. Dermed fremstår vår nabo som en økende trussel mot norske borgeres sikkerhet. Hva gjør Solberg-regjeringen med det?

Det danske Folketinget vedtok i forrige uke at danske myndigheter kan frata IS-krigere med dobbelt statsborgerskap det danske passet. Utlendinge- og integreringsminister Mattias Tesfaye (S) kan dermed beordre statsborgerskapet anullert uten å gå rettens vei. Samme lov ønsket justisminister Sylvi Listhaug og FrP seg i fjor. Etter et voldsomt mediesirkus, ikke minst anført av Ap, endte det hele med at Listhaug måtte gå, og IS-krigere med norsk tilknytning må eventuelt taues for domstolen om de skal kunne frata et norsk statsborgerskap. 

Ap satte dermed IS-krigernes «menneskerettigheter» foran norske borgeres sikkerhet. Sagt med innvandringspolitisk talsperson, Jon Engen-Helgheims ord:

– De (Ap, red.) synes åpenbart at terroristenes interesser er viktigere enn nasjonens sikkerhet.

Nå gjør Aps brødre i Sverige det samme. Statsminister Löfven (S) og hans regjering vil engang ikke utrede hvordan man kan frata personer som har deltatt i terrorgrupper statsborgerskapet dersom de har doble statsborgerskap.

Dermed øker trusselen ytterligere også i Norge fra personer med kamptrening fra en terrorgruppe som IS. Det holder å dra frem ett eksempel fra Danmark, som opplevde bombeangrep i København mot Skattestyrelsen i august i år utført av svenske borgere som tok seg over Øresund. Danmark innfører grensekontroll mot Sverige i midten av neste måned. Alle overganger fra Sverige med ferje, tog og bil (Øresundbroen), vil reisende oppleve stikkontroller. Statsminister Mette Fredriksen (S) uttalte seg slik da dette ble vedtatt:

– Det skal ikke være slik at man kan reise fra Sverige til Danmark og plassere dynamitt i København.

Potensielle terrorister

Men slik kan det være i Norge: at svenske borgere tar seg hit med bomber i baggasjen. For ifølge Försvarshögskolan har eksempelvis 267 personer fra Sverige deltatt i terrornettverk i Irak og Syria i perioden 2012 – 2016, 49 har blitt drept og drøyt 150 har vendt tilbake til Sverige. Dette betyr at rundt flere krigere til kan dukke opp i Sverige og beholde sitt svenske pass. I tillegg har svensk sikkerhetstjeneste, Säpo, hele 2.000 voldelige islamister på sine lister, pluss 1.000 venstre- og høyreekstreme. Säpo uttrykker situasjonen diplomatisk slik: en «historisk utfordring».

Og det samme må vi kunne si om Norges tilstand, ikke minst grunnet den langstrakte grensen mot Sverige. Hvordan vurderer Regjeringen situasjonen opp mot det voldsomme omfanget av ekstremister i Sverige?