Innvandring

Rektor opprørt over elever med logo til et demokratisk parti. Ber foreldre ta affære

Dette er Sverige i et avslørende nøtteskall: På en skole på øya Gotland har Sverigedemokraterna størst oppslutning. Derfor brukte en god del elever partiets symbol på klærne, caps og liknende. Dette falt skolens ledelse svært tungt for brystet, og brev ble sendt alle foreldrene med spørsmål om de forstår hva barna deres faktisk "utsråler".

Først en saksopplysning, og den er tung å svelge for det offisielle Sverige: Sverigedemokraterna utfordrer nå Socialdemokraterna som Sveriges største parti.

Dernest: Vi alle forstår at dersom elever bruker caps, hettegensere og liknende med logo som støtter Löfven og Socialdemokraterna, får dette ingen konsekvenser fra en skoles ledelse eller elever. Det ville bare være «helt naturlig» og hjertelig tatt imot i Folkhemmet.

Men på øye Gotland er tingenes tilstand følgende: På Högbyskolan i Hemse stemte mange av elevene på SD ved skolevalget i fjor. Nylig brukte et flertall elever caps, gensere og ballonger med Sverigedemokraternas logoer. Dette materialet hadde elevene fått fra partiet på Hemses «stortorgdag», altså en tradisjonell lokal markering.

Rektor Vicky Lindeborg ved skolen reagerte med å sende ut skriftelig melding til alle barnas foresatte. Her kommer det frem at hendelsen er «provoserende». Både andre elever og personal skal ha tatt bruk av SD-logoen ille opp.

«Jeg vil gjøre dere foresatte oppmerksomme på dette og be dere om å ta en samtale med deres ungdommer. Alle har rett til meningene sine, men det er viktig at elevene vet hva de faktisk har på seg av symboler og vad de utsråler med dem, lyder det i utsendelsen.

Rektor vil ikke uttale seg på henvendelse fra pressen, og sender grunnskolesjefen ut i felten for seg:

– Formuleringen om vad eleverna bär för symboler och vad de utstrålar är olycklig, för där lägger man in en värdering, säger han.

Men denne Torsten Flemming, som han heter, stiller seg likevel skulder ved skulder med rektoren, og vi «tror» han virkelig når han sier dette:

– I utgangspunktet hadde det ikke hatt noen betydning om det var et politisk parti eller noe annet, men rektoren reagerte over stemningen som oppstod på skolen. Det er gjort mye arbeid med grunnleggende verdier på skolen, og ut ifra trygghet og studier opplevde rektoren at det ble en stemning som ikke føltes ok.

Hvis det ble en så uggen stemning på skolen, da burde kanskje ledelsen tatt opp dette i et eget plenum med alle elevene, og spurt hva som er problemet? Er det ikke det vi gjør i et demokarti, snakker sammen?

Vil gå løs på hverandre?

Dette mens vi venter på at en svensk, eller norsk, skoleledelse kjenner samme behov for reaksjon overfor hvilket som helst annet parti enn SD (eller FrP).

Skriften er på veggen, og den handler ikke minst om et skolevesen, også i Norge, som vet å «oppdra» elevene i den rette ideologien.

Man mer enn aner den sosiale uroen som vil komme i Sverige ved neste nasjonalvalg, i 2022, hvis SD blir det største partiet. Skriften på veggen varsler om et folk som kan gå løs på hverandre i det offentlige rommet.