Aktuelt

Åkesson fosser frem: Nå 27,5 prosent

Sverigedemokraterna er nå det desidert største partiet i Sverige, viser den siste meningsmålingen til Sentio. Med 27,5 prosent ligger SD 3,6 prosent høyere enn Socialdemokraterna, som fikk 23,9 prosent.

Jimmie Åkesson og hans SD kan ikke lenger ignoreres, i hvert fall hvis Sverige vil fremstå som et reellt demokrati der velgernes mening gir innflytelse.

Septembermålingen til det skandinaviske meningsmålingsbyrået Sentio viser  at SD øker med hele 4 prosentpoeng fra august måned, til 27,5 prosent. Dermed er partiet landets desidert største parti, og ligger eksempelvis 10,4 prosent høyere enn det tidligere statsbærende partiet Moderaterna. Både Liberalerna og Miljöpartiet ligger under sperregrensen med 3,9 prosent.

I valget i september 2018 fikk SD 17,5 prosent oppslutning. Partiet har altså på ett år gått frem med 10 prosentpoeng, mens S har gått tilbake med 4,4 prosentpoeng. Målingen karakteriseres som en «kalddusj» for S.

Statsviteren Stig-Björn Ljunggren forklarer SDs fremgang med ikke minst den voldsomme volden med skytninger og granater i det offentlige rommet.

Her kan man følge de månedlige målingene fra ulike byrå frem til nasjonalvalget i 2022. 

Nyheter IDag (betalingsmur)

Hovedillustrasjon: HRS