Innvandring

Frontex filmet menneskesmuglernes båttriks

Menneskesmuglerne i Middelhavet er nå blitt så trygge på sine "redningsoperasjoner" at de frakter heller mindre båter over, for så å la migrantene gå over i disse båtene nærmere målet: altså Europa. Frontex har filmet en av dem. SE VIDEO.

I juni oppdaget et fly fra Frontex (det europeiske grense- og kystvaktbyrået) en fisketråler som slepte en mindre båt. Den mindre båten var tom, men noe fikk oppmerksomheten til byråets eksperter.

Frontex fortsatte derfor å observere båtene i flere timer, og plutselig begynte en rekke mennesker, som hadde holdt seg under dekk, på fisketråleren å komme frem. En menneskesmugler hoppet i den mindre båten og oppmuntret migrantene til å følge ham.

Til sammen 81 migranter gikk ombord i den mindre båten. Fisketråleren, eller «moderbåten», løsnet så den lille båten og begynte å seile sørover. Den mindre, og nå overfylte, båten begynte å gå mot den italienske øya Lampedusa.

Ifølge Frontex er dette et tydelig eksempel på en «moderbåt» som brukes av kriminelle for å frakte større grupper migranter over havet, for så å losse dem over på en mindre båt nærmere bestemmelsesstedet. 

Frontex-flyet, i tillegg benyttet de en drone, fortsatte å observere fisketråleren og båten med migranter over flere timer. De varslet både italienske og maltesiske myndigheter, samt EUNAVFOR Med. (European Union Naval Force Mediterranean).

Det italienske nasjonale koordineringssenteret initierte en operasjon som involverte italiensk politi (Guardia di Finanza) og kystvakten (Guardia Costiera). De fanget opp moderbåten og arresterte syv mistenkte smuglere og beslagla båten.

De fleste av migrantene kom fra Bangladesh, Marokko og Libya. Få hadde redningsvester da de ble etterlatt på havet i den mindre båten.

(Forsidefoto: Skjermdump fra videoen)